Довиждане до 10-ия Джаз форум Стара Загора през юни 2022 г.

И на третия ден на Джаз форум Стара Загора началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и прекият отговорник на събитието главен експерт Екатерина Радукова направиха поредна бяла магия и с Божията помощ, час преди началото на концерта, шурналият дъжд като изведро спря, облаците се разнесоха и слънцето изгря. Това е, когато нещо се прави с много любов и мерак. Благодарим на двете дами и всички техни сътрудници, за безукорния празник на музиката и духа, за настроението, за преживяванията, които ще ни държат влага до юни 2022 г. , когато ще се проведе десетото издание на Джаз форум Стара Загора.

Заради дъжда, обявеният флашмоб „Джаз за деца“ не можа да се случи в обявения час, но малките музиканти бяха налице и те откриха третата фестивална вечер. Много удачно беше наречена тя : „Джазът между вчера и утре“. Да, вчера бяха пиесите и стандартите, които включени в програмите. Днес бяха изпълнителите във фестивалното комбо и възхитителния Военен биг бенд Стара Загора, а утре – това са децата, които вече са се отправили към тази вечна музика.

Първа на сцената се качи 12-годишната цигуларка Стефани, която доста затрудни професионалистите от фестивалното комбо докато й хванат ритъма, но после всичко се оправи. 10-годишният Петър Богданов от НУМСИ „Христина Морфова“ показа отлични знания на ударните инструменти. С огромно самочувствие и с нетърпение го смени 4-годишният Мишо, който след поклона и заслужените аплодисменти гордо заяви, че се казва Михаил Христов. „Подстрекавани“ от неуморимия и изобретателен Венци Благоев, който беше разтворил фантастичните куфари с всевъзможни тракащи, свирещи и дрънкащи музикални инструменти, пред сцената имаше дузина деца, които подпомагаха изпълненията на връстниците си. Любимите си детски песнички за жабата, за щъркела и котето изпяха порасналото усмихнато момиченце Велека и приятелчето му – гласовитият Петърчо.

Програмата продължиха батковците от Фестивално комбо „ЗараАрт“: Венцислав Благоев – тромпет, лидер, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – контрабас и Стоил Иванов – барабани със солисти Велека Цанкова – вокал, Велислав Стоянов – тромбон и Тодор Бакърджиев – тромпет.

Велислав Стоянов е един от най-изявените тромбонисти в България през последните години. Създател на много формации, преподавател, джазмен, аранжор, радиоводещ, автор и участник в неизброимо количество албуми, концерти и записи… Творческата му активност е огромна, енергията и идеите също. Вили е внук на големия български композитор Йосиф Цанков. Композиции от инициативата му „Среща с деди Йожи“, в рамките на която за последната година излязоха два албума – „Онзи вятър от първата среща“ и „Приказка“. Непосредствено след премиерата в София, пред старозагорска публика оживяха жълтите листа на старата липа, първите откраднати целувки и първото „Обичам те“ с гласа на Петър Терзиев.

Димитър Благоев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Няколко години по-късно открива китарата чрез рок музиката, но не остава задълго сред яките жици. Все още тийнейджър, Митко се посвещава на джаза и класическата музика. От 16-годишна възраст свири редовно с Военен биг бенд Стара Загора в родния си град. Учи две години китара в Националната музикална академия в София, продължава обучението си в Консерваторията в Ница. Пише собствени композиции и аранжименти. Активно изнася концерти като лидер на собствени формации и в партньорство с големите имена на българския джаз на всички големи джазови сцени в България, а с френските си приятели и колеги често свири и на множество клубни сцени в Европа

Велека Цанкова е едно от новите лица на българската клубна джаз сцена.
През 2021 г. издава първите си дебютни авторски песни – „Стъпки в пясъка“, „Околосветско пътешествие“, „Ти си някъде там“ и „Сън“ в колаборация с музикантите Михаил Йосифов и Атанас Попов. Велека се дипломира в НМА (2018) в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. Интересът й към джаз музиката я отвежда към Холандия и Италия, където преминава обучение в консерваториите Maastricht Conservatorium в Маастрихт и Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini” в Триесте.
Участва на множество джазови фестивали в страната и в различни музикални проекти като The words and music of Irving Berlin, Y Jazz, The Swinging Sparrows, Приказки за джаза, Мистерия Гершуин, Съвременен джаз с българска лирика. Солист е и във вокално-инструментална група BG Vintage, под ръководството на Михаил Йосифов.

Станислав Арабаджиев се дипломира през 2014 г. с джаз пиано в НМА, където негови учители и вдъхновители са Юлия Ценова, Антони Дончев и Христо Йоцов. Изявява се в колаборации с Венцислав Благоев, Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Петър Салчев, Christiane Karam (САЩ), Joris Teepe (САЩ, Холандия), Conrad Herwig (САЩ), Ilire Avdiu (Kosovo) и много други.
Участв във всички големи джазови фестивали в страната. Със своето джаз трио Станислав прави поредица от концерти с Васил Петров. Станислав представя България със своето трио на балканския джаз форум ‘Balkan Jazz Showcase’ в Тирана. През 2019 г.е пианист в националното турне на Крейг Бейли и Петър Салчев.
Освен като изпълнител, Станислав обучава млади музиканти, с които работи индивидуално и като преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ и Нов Български Университет.

Стоил Иванов е от младото поколение барабанисти. Средното си образование завършва в НУМТИ “Добрин Петков” в Пловдив със специалност ударни инструменти. По-късно завършва магистратурата си при проф. Христо Йоцов в НМА. Участник в проектите на Венци Благоев „Джаз за деца“ и “Джазтет”, както и в спектакъла за деца “Алиса в страна на джаза”. Заедно с Борислав Илиев създават триото “Threeplay”, с което печелят джаз конкурса на Plovdiv Jazz Fest. Изявява се и като композитор.

Вижте по-малко

Тодор Бакърджиев е роден през 1988 г. в гр. София. Завършва НМА“Проф.Панчо Владигеров“ с тромпет в класа на проф. Ангел Македонски. Лауреат е на „Млади виртуози“, „Охридски бисери“, „ Светослав Обретенов“ и др. Стипендиант е на фондация „Димитър Бербатов“ за изявен джаз импровизатор. Активен участник в майсторските класове на Милчо Левиев и Вики Алмазиду с гост музиканти: Глен Ферис, Чико Фрийман, Крейг Бейли, Аарън Голдбърг, Петър Славов, Били Кобъм и др. Бакърджиев свири в съставите на Национална опера и балет, Нов симфоничен орекстър, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър и Биг Бенд на БНР и др. Концертира в Европа, Азия, Африка и Америка. В периода 2017-2019 г. е преподавател по тромпет и ръководител на джаз бенда към НМУ“Л. Пипков“, с който осъществява дебют на международна сцена в Синсинати ( САЩ ).

Вижте по-малко

Даниеле Феббо е роден на 4 януари 1993 г. в София. На 14-годишна възраст се сдобива с първата си бас китара. „Eдин мой приятел ме покани да се присъединя към неговата група. Без да се замислям, се съгласих. Не след дълго осъзнах, че музиката е нещото, с което искам да се занимавам. Това за мен се оказа не просто прищявка, а начин на себеизразяване“.
През 2012 г., Даниеле е приет в „Saint Louis College Of Music“ (Рим, Италия), където учи три години и разширява музикалния си кръгозор. След завръщането си в България Феббо активно се вписва в клубната джаз сцена. Участва в редица проекти с Велислав Стоянов, Димитър Благоев, Михаил Йосифов, а напоследък прави опити и в композирането и аранжимента.

В програмата прозвучаха джаз стандарти и произведения от световната класика, почит към Чик Къриа, както и много авторски парчета.

След повече от една година липса на Военния биг бенд из сцените на България в заключителната трета вечер на Джазовия форум музикантите с диригент капитан Цветомир Василев отново запълниха сцената. Те започнаха с хубавия стар джаз и стигнаха до нови теми с много импровизатори.

Солираха инструменталисти от Военния биг бенд – Стефан Ников, Иван Добрев, Мирослав Христов, Емир Костурков, гостите – приятели Венци Благоев -тромпет, Димитър Благоев – на китара, който свири в състава от детските си години, Станислав Арабаджиев – на пианото. Убедително се представи новата звезда -певица Велека Цанкова, младият вокал Пепи Терзиев, познатият и харесван Цветомир Цанков. С Велислав Стоянов направиха много хубава тема на Стинг. Мъжете почетоха паметта на Кими, на Чик Кария, който също си отиде през тази година и на други музиканти, жертва на ковида.

Военният биг бенд е създаден на 5 декември 2011 г.. Тогава беше първият концерт, който стана на сцената на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора – сподели кап. Василев.- Още през лятото на 2012 г. свирихме на първия фестивал и от тогава насетне имаме десетки концерти, фестивали и пр. участия.

За нас е голямо щастие, защото с много малко промени успяхме да запазим състава на хората, които свирят. Те изградиха достатъчно манталитет, чувство към джаза и ансамбъла. Вече сме почти на 10 години и чакаме пуберитета“.

Началото на Военен биг бенд Стара Загора е сложено от кап. Цветомир Василев при срещата му с Венци Благоев на Дикси джаз фест във Велико Търново. „Венци беше гост, а аз-слушател. Познавахме се отдавна. Седнахме, поприказвахме си какво можем да направим с един малък военен оркестър и решихме защо пък да не пробваме с биг бенд. И нещата станаха.- разказва маестрото. След това, когато назначавахме нови хора в биг -бенда, търсехме такива, които са изключително добри музиканти, обичат и могат да свирят джазова музика. Насоката беше тази. Засега сме единствен Военен биг бенд в България. Надяваме се да последват примера ни и други състави.

Хубавото е, че в България, детските оркестри започват да се възраждат . Пример е Великотърновския „Джуниър бенд“ от училище „Емилиян Станев“, който спечели втора награда на „България търси талант“. Ние работим с тях. Това са изключително интересни, талантливи и хубави деца, на които им се свири и те са нашите наследници“.

Маестро Василев сподели още, че като оркестрова формация се опитват да свирят всичко. Като индивидуални изпълнители от музикантите му има и такива, които свирят прекрасно народна музика, други които се занимават с джаз и т.н. Но преди всичко е важен ансамбълът и насочеността на диригента, неговата взискателност и прецизност. Хубаво е, че те умеят да отделят стиловете и да ги изпълняват перфектно.

През 2021 г., когато оркестърът чества 10 години от създаването си като Военен биг бенд музикантите са 20 души. Стандартният биг-бенд наброява 13 души.

Освен че обслужва военните церемонии, съставът сътрудничи на концерти на Държавна опера Стара Загора , на общоградски патриотични и културни инициативи. Капитан Цветомир Василев е един от водещите диригенти на Българската армия. Той е човек с огромно сърце и музикант до дъното на костите си. Диригент е на Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Формацията е част и от Фестивалния оркестър на Българската армия, заедно с Великотърновския оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Участва в организирането и реализирането на единствения у нас Международен фестивал на военните оркестри.

Военен биг бенд Стара Загора с лекота изпълнява, както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. За десетте години от създаването си Военният биг бенд Стара Загора промени осезаемо българската джазова сцена. Бендът е желан и търсен партньор за съвместни мащабни проекти. Сред солистите му са имената на Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, Петър Салчев, Васил Петров и др. Като музикален домакин на Джаз форум Стара Загора Военен биг бенд Стара Загора партнира през годините на Крег Бейли, Харви Томсън, Джанис Харингтън (САЩ), Бела Салоки (Унгария), Стефка Оникян, Марина Господинова, Еделина Кънева, Йерванд Маргарян (Армения) и много други.

Заключителният концерт на деветия Джаз форум Стара Загора, поднесен от Военния биг бенд не може да се разкаже. Той може само да се съпреживее и да се споделя през месеците до другата пролет.

След дългите аплодисменти от многобройната публика, един след друг прожекторите изгаснаха. И тогава, някъде от терасата на операта, се чу прощалната балада на тромпета на артистичния директор Венци Благоев. Обикновено през годините той звучеше соло, но този път се обади тромбонът на Велислав , а след него и на други свирки… Луната и звездите се показаха иззад облаците, за да се наситят и те на очарованието на музиката в притихналия град.

Всички прекрасни снимки са на Емил Енчев.

Росица Ранчева