12 от апостолите на джаза сътвориха 3-часов неповторим концерт

Под ръководството на Шебил Бенев 12 от апостолите на джаза участваха във втората вечер на деветото издание на Джаз форум Стара Загора под девиза „Джазът живее“. Те „влязоха“ в близо 20 различни комбинации, за да представят част от своята продукция, създадена през последната (ужасна пандемична ) година. Много от проектите, които българските джаз-музиканти записаха през тези тежки ковид -месеци, бяха подкрепени от Министерство на културата, от различни общини. Някои са си ги продуцирали сами.

Концертът премина под логото „Най-новото в българския джаз“ и беше предимно с авторски джаз парчета, но и популярни стандарти, поднесени по нов начин.

И така, в различни вариации и комбинации, на сцената се представиха певиците Марина Господинова, която беше и прекрасно професионално конферансие, и Лили Илиева, Петър Момчев и Димитър Льолев – саксофон, Венци Благоев и Росен Захариев – тромпет, Атанас Попов и Стефан Горанов – барабани, старозагорецът Димитър Карамфилов и Михаил Иванов – контрабас, Милен Кукошаров и Шибил Бенев – пиано и Александър Логозаров – китара.

На сцената във втората фестивална вечер се случи нещо фантастично. Публиката бе свидетел на един неповторим тричасов концерт, в който й бе предложено наистина невероятно съчетание от най-добрата продукция на родните музиканти от изминалата година. Като се започне от нов прочит на класически теми, през звучащи за пръв път пред публика авторски творби и се стигне до фрий джаз. В един концерт бяха побрани най-добрите образци на съвременните течения и тенденции в джаза. Едва ли остана и един присъстващ на Античната улица, който да не си даде сметка, че българският джаз и неговите изпълнители по нищо не отстъпват на световноизвестните си колеги.

Днес, час преди началото на концертите от третата фестивална вечер (от 18:00ч.) Венци Благоев ще отвори вълшебните куфари на „Джаз за деца“. Всяко дете може да открие в тях любимия си инструмент или перкусия и да посвири с музикантите. Разрешено е за родители!

Третата вечер е наречена „Джазът между вчера и утре“.
По многогодишна традиция тя принадлежи на Военния биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и Фестивално комбо „ЗараАрт“ в състав: Венцислав Благоев – тромпет, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Даниеле Феббо – контрабас, Стоил Иванов – барабани. Солисти са Велека Цанкова – вокал, Велислав Стоянов – тромбон, Тодор Бакърджиев – тромпет и още познати имена, които засега се пазят в тайна.

В програмата: джаз стандарти и произведения от световната класика, почит към Чик Къриа, музиката на Йосиф Цанков в аранжименти на Велислав Стоянов и Димитър Благоев.

Росица Ранчева