65 години „Магията продължава“ – празничен концерт на Ансамбъл „Загоре“

Празничен концерт  на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ под надслов 65 години „Магията продължава“ ще се състои на 14 юни от 19 ч. на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

В програмата на концерта са включени танци и песни от различни фолклорни области на България. Танците са с хореография на Атанас Атанасов, Георги Велев, Христо Иванов, Васил Герлимов, Маргарита Дикова. Ще бъде изпълнена и Концертна пиеса за оркестър №2 от диригента на оркестъра и заместник главен художествен ръководител Ангел Чакъров. В танците са включени освен познатия „Главанска сюита“, „Казанлъчани“, „Коконици“, „Тракийската“, още и финална част от музикално-танцовата картина „По гроздобер“, по музика на Коста Колев и хореография на Христо Иванов. Концертът ще завърши с „Шопски танци“ по музика на Филип Кутев и хореография на Маргарита Дикова.

Главен художествен ръководител на ансамбъла е Христо Иванов, диригент на хоровия състав е Йорданка Вълчанова, балетмайстор – Мартин Петров, концертмайстор Иван Цонев, корепетитор Тончо Йорданов.

Ансамбъл „Загоре” е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев, а от 1973 г. става професионален институт.

В репертоара на ансамбъла са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри.

През 2010 г. Ансамбъл „Загоре” получава от Съвета на европейската научна и културна общност сертификат на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата, значка „Златна книга” за принос в развитието на българската култура; носител е на Кристална лира за върхови постижения от СБМТД; орден „Кирил и Методий“ – I степен; Наградата на Стара Загора; Плакети от наши и международни фестивали. През 2016 г. ансамбълът отбеляза своя 60 годишен юбилей, по повод на който бе удостоен с престижната награда „Златен век“. През 2017 г. представи премиерен концерт, който посвети на 100 годишнината от рождението на създателя на ансамбъл „Загоре“ – Панайот Янев и на всички музиканти, певци, танцьори и ръководители допринесли за съществуването на ансамбъла.

Името на ансамбъла е една от най-престижните визитки на Стара Загора, символ и емблема на родния ни корен и творческа сила.

През 2018 година ансамбълът е с нов репертоар. Програмата включва произведения на композиторите Филип Кутев, Кирил Тодоров, Коста Колев, Димитър Колев, Костадин Варимезов, Златин Джеджев, проф. Костадин Бураджиев, Николай Балабанов и Ангел Чакъров. Танците са по хореография на Маргарита Дикова, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Спектаклите – многобагрени картини на националната ни култура – са дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната и чужбина. Осъществени са турнета в Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия.