Старозагорският архиерейски хор ще участва в Международен фестивал на православната музика

На 11 юни 2021 г. в 17:00 ч. с молебен и водосвет ще бъде открит XVII Международен фестивал на православната музика „Света Богородица-Достойно есть“ в Поморие. В продължение на три дни (до 13 юни) в едноименния храм, който се намира в центъра на морския град в категория 1 – „Православни църковни хорове“, своето изкуство ще представят: Църковен хор „Благовещение“ при храм „Св. Троица“- Ловеч с диригент Доротея Динкова; Църковен хор при храм „Успение на Пресвета Богородица“- Ботевград, с диригент Милена Спасова; Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“- София с диригент Димитър Стоянов; Ансамбъл „Херувими” към храм ”Преображение Господне”- Поморие с ръководител Рада Джафарова-Петрова ; Архиерейски хор – Стара Загора с диригент Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан; Ансамбъл при храм „Св. Великомъченик Панталеймон“ – Москва, Русия с диригент Мария Исаева и Хор на Киевската духовна академия и семинария – Киев, Украйна с диригент архимандрит Роман (Подлубняк).

Архиерейският ни хор ще се яви на фестивала в разширен състав с 23 певци. Ще бъдат изпълнени български и руски църковно славянски песнопения, сподели за Dolap.bg помощник диригентът Мария Колева.- Представянето е в рамките на 20 минути. По традиция има заключителна част, на която ще участват състави, в т.ч. и ние, с песнопения, които се разучават на място“.

Програмата съдържа три богослужебни песнопения за Света божествена литургия на митрополит Иларион Алфеев. В Стара Загора от този композитор беше изпълнена ораторията „Страсти по Матей“ под диригентството на митрополит Киприан на Античния форум „Августа Траяна“. Ще бъдат представени още „Заступнице Усердная“ на Чесноков, „Ангел вопиаше“ на Мусоргский, „Во царствии Твоем“ на Добри Христов със солист Пролет Пенчева и „Разбойника благоразумного“ на Петър Динев. Последната песен е специално разработена за смесен хор от доц. Димитър Димитров. Солото ще изпълни Петко Златанов. Ще бъдат изпълнени още Кратък български полиелей от ХІV в. , песнопение от А.Н. Струмски – „Тебе поем“ и „Отче наш“ от Кедров.

Първата част ще дирижира Мария Колева, а втората – Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Фестивалът има конкурсен характер. Високо компетентно жури, ще оценява цялостното изпълнение на формацията, избор на репертоара, музициране, молитвеност, костюми, взаимодействието между диригент и певци, спятост, фразировка, сценично поведение и пр.

Хорът ще участва в откриването на фестивала, в неделните литургии и в заключителния концерт заедно със състав от Рига.

Архиерейският хор на Старозагорска митрополия е създаден в края на 2019 г. по идея и с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан на базата на Църковния хор към Катедрален храм „Свети Николай“ в разширен състав във връзка с провеждането на 10-тото издание на Московския рождественски фестивал на църковната музика. В Светлановската зала на Международния дом на музиката, хорът изпълни произведения от съкровищницата на българската и руска църковна музика. Взе участие и в Света Божествена Литургия в Богоявленски събор, където служи Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Диригент е Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан. Помощник диригент е Мария Колева.

Желаем успешно представяне!

Росица Ранчева