В столица на джаза се превръща Стара Загора

На 10,11 и 12 юни 2021 г. на открито, на сцената на античното сърце на римския град Августа Траяна, под логото „Джазът живее“, ще се състои дългоочаквания девети Международен фестивал „Джаз форум Стара Загора“. По този повод разговаряхме с артистичния директор – големия български тромпетист и изключителен организатор на мащабни джазови проекти Венцислав Благоев. Ето какво сподели той за читателитe на Dolap.BG. Публикацията е без редакторска намеса:

Причината да го има тази година фестивалът са именно старозагорци, които са най-големите ни фенове. Миналата година по обясними-ковид причини, пропуснахме феста. Общината реши да не рискува, да няма издание, въпреки че на доста места се случиха. Веднага във Фейсбук се появиха недоволни фенове, които задаваха риторичния въпрос защо има опера, а няма Джаз форум? Защо едни свирят на закрито, а не може на открито ?

Аз леко се оттеглих. Споделях спомени от предишни години и съм изключително щастлив, че тази година ръководството на Община Стара Загора реши да направи фестивала с лекото притеснение, че бюджетът е намален наполовина. До последния момент очаквахме да ни подкрепят някои от старите ни приятели -спонсори, но вероятно и те имат проблеми и не им остават пари за култура.

Но обещавам, че тази година фестивалът ще бъде много изискан, много изтънчен, в продължение на линията за търсене и предлагане на високо изкуство.

Най-напред трябва да отдадем дължимото на хората, за които правенето на музика е кауза. Зад идеята да има „Траяна“ стои духовно извисен човек. За да има джаз фестивал или Лайв зара джаз има някакви хора, които се обединяват и подкрепят световната музика.

Няма Джаз Форум Стара Загора без капитан Цветомир Василев! Той е търновец, но е дал много на Стара Загора през последните години, заставайки пред единствения в страната Военен биг бенд. Той е сърцето на феста, заедно с екипа ни Емил Енчев и Гергана Семерджиева. Те правят много, за да стане прекрасен фестивалът.

Военният биг бенд беше създаден по идея на капитан Василев. Преди 10 години през месец юли имаше фестивал във Велико Търново и аз бях там. Ние не се познавахме с него. Късно вечерта той ме попита дали искам на сутринта да изядем по една шкембе чорба в шкембеджийницата близо до хотел „Етър“. Срещнахме се и той ми разказа цялата си концепция. Поиска ми аранжименти и аз веднага му изпратих. След няколко месеца имаше Коледен концерт на Военен бигбенд в Стара Загора. В него освен оркестърът на Втора тунджанска механизирана бригада винаги има попълнения от много талантливи музиканти от Велико Търново, София, Пловдив, Стара Загора, които когато се каже парола“Военен биг-бенд“, веднага пристигат, независимо от условията. Тази година пак ще бъдат на линия. Имаме и нови попълнения.

Говоря за финала, защото той е най-важен. Всяка година, никой фестивал няма такъв красив фестивален биг бенд, както Военният на Стара Загора. Това е магията, която се случва, когато застанат момчетата на капитан Василев и гостуващите артисти. Тази година солист ще бъде Тодор Бакърджиев, а заедно с него – Велислав Стоянов от Биг-бенд „Брас асоциация“. Ще имаме първият тромпетист на Гвардейския духов оркестър Милен Петров. И когато се събере такава енергия с прекрасните ни солисти Петър Терзиев, Цветомир Цанков, Велека Цанкова – наистина става нещо изключително, което публиката винаги запомня.

Тази година откриването няма да бъде с фанфари. Много държа на близките си приятели. Един от тях беше Димитър Кимирянов – Кими, доайенът на старозагорските музиканти, който преди месеци си отиде от нас. Вместо фанфари, аз ще изсвиря една балада в памет на Кими и на всички, които през тази пандемия загубихме. Така че ще започнем по-лежерно.

Следва официалното откриване. Очаквам най-важните личности на града да дойдат и да уважат фестивала, защото той е част от духовността на старозагорци.

След това първият концерт ще започне с изпълнение на една талантлива певица Милена Костова от Асеновград и Иван Гърбачев пианист от Казанлък. Те са семейство и живеят в Пловдив. Заедно с тях ще има още няколко талантливи музиканти от пловдивската джаз сцена – Венелин Георгиев, Христо Минчев и Кристиян Желев.

По желание на цялата старозагорска културна общественост, за първи път на този фестивал, защото само той е участвал като гост-солист в различни фестивални формации ще видим и чуем Ангел Демирев. Една истинска национална гордост, която по-често се изявява в Пловдив, София, на Балканите и по света.

Ангел ще представи една от най-силните си формации „Джаста-Праста“. Естествено виртуозният китарист Ангел е главният герой. Заедно с него са Михаил Иванов- Мишо – контрабас и Мартин Любенов – един акордеонист, който е истински будител. Той е едно от най-възвишените лица на ромската музика в България. Той е изключително интелигентен човек, който успява да обедини различни музиканти. Той е мост между музикантите в България, Сърбия, Австрия… И наистина прави чудни и неща. Триото изпълнява парчета на българския, турския, сръбския, румънския и циганския фолклор, които се преплитат с много джаз.

Втората вечер ще направим джем сешън под звездите на Античната улица, напоен с аромата на разцъфналите липи. Досега джемсешъните правим в заведения – „Уникато“, „При кмета“ и пр. Сега, отново по съображения за сигурност джемсешънът ще бъде много голям и много специален. Тук няма да се свирят джаз стандарти, а ще се представят нови албуми и проекти. По време на пандемията музикантите записаха много музика. Сред тях са големият български тромпетист Росен Захариев, двамата саксофонисти на Биг бенда на БНР Димитър Льолев и Петър Момчев, китаристите Шибил Бенев – като пианист и музикален директор на целия проект. Заедно с него ще бъде другият пианист, изключително популярен от групата „Тумбаито“ – Милен Кукошаров.Събрали сме по два от всички инструменти. Имаме две солистки – Марина Господинова – наша любимка и Лили Илиева, която също е участвала във фестивала. На сцената ще излязат още Александър Логозаров, Стефан Горанов – барабанист, Росен Захариев – тромпет, Атанас Попов – барабани, Димитър Карамфилов и Михаил Иванов – контрабас…12 апостоли на джаза съм събрал. Има и един 13-то, който се включва, където го канят …Надявам се, да ме поканят…

За третата вечер ще добавя, че правим един спомен-закачка към предишния ни период, който се казваше „ЗараАрт“ и „ Лайв Зара Джаз“. Ще направим едно комбо с музиканти, които по онова време бяха в майсторските класове, но вече са достатъчно популярни джазови музиканти – Минко Благоев, Станислав Арабаджиев, Даниеле Феббо ще бъде на баса, Стоил Иванов …Те са едни от музикантите, които винаги са били с нас…

За съжаление нямаме шанс да направим детски програми, тъй като наистина бюджетът е много ограничен. Фестивалът ще бъде не шест, а три дни. Но аз имам тайни начини, децата да не се почувстват ощетени и на тези концерти.

Ако недай Боже времето не е с нас, имаме прекрасен вариант на закрито в Културен център Стара Загора (бившия Синдикален дом) с прекрасно озвучаване, осветление и пр. екстри. С нас е първия тон-режисьор на България Филип Иванов, който също е старозагорец.

Всичко ще бъде прекрасно! Гарантираме!“

Подготви за печат Росица Ранчева