С незабравим концерт Надя Тончева отбеляза красивия си юбилей

На 4 юни 2021 г. под надслов „От класиката до рока“ в Старозагорска опера се състоя незабравим юбилеен концерт, посветен на красивата кръгла годишнина на голямата българска певица Надя Тончева.

Условно концертът може да се раздели на четири части.

Първата беше с участието на симфоничния оркестър на Държавна опера Стара Загора. Облечена в дълга стилна черна рокля, певицата излезе под ръка с диригента Красимир Къшев, с когото са съученици от Музикалното училище. Негови бяха и аранжиментите.

Още първата песен „Мемори“ (Спомени) от мюзикъла „Котки“ на Ендрю Лойд Уебър показа големия певчески диапазон на Надя, нейното стилно, елегантно и завладяващо музициране. Последва „Лунна светлина“ от Клод Дебюси. Това е клавирно произведение, на което Надя създава нежен текст. Още една испанска песен за луната, песента от репертоара на Лили Иванова „От град на град“, любима песен от филма „Шербурдските чадъри“ , „Май уей“ на Франк Синатра и „Испания“ от Чик Кърия.

В първата част участваха и някои от най- изтъкнатите български музиканти, с които Надя работи през последните години – Ангел Заберски, Александър Леков, Кристиян Желев, Димитър Русев. Във втората те акомпанираха на Надя на „История на една любов“, стандартът на Елла Фицджералд „Сини небеса“ и „Размисъл“ по текст на Надя Тончева и музика на Ангел Заберски. Тази част завърши с атрактивното парче „И на-на-на-на“ с участието на публиката.

Кратък видеоматериал превъртя 30-35 години назад и припомни феноменалната формация „Траяна“ в годините на нейното създаване. Тогава Надя е част от тази нова за България група.

За да направи своя реверанс към Надя Тончева, от Казанлък пристигна Смесеният хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев. В стил „Траяна“ те изпълниха „Ръченица“ от Петко Стайнов по аранжимент на Надя Тончева.

На сцената на Държавна опера Стара Загора хористите бяха сменени от възпитаници на любимата преподавателка от НУМСИ „Христина Морфова“, които изпълниха многогласно „Ритъмът на живота“ от едноименния мюзикъл.

Облечена в рок-тоалет Надя седна на пианото и разкри своите емоционални преживявания с две песни – на Едит Пиаф и много любима нейна италианска песен.

Настъпи и сантиментален момент. На сцената излезе китаристът Димитър Вакарелов, който е и неин верен спътник в живота и творчеството. Двамата изпълниха романтично парче.

Рок-бандата отново се качи на сцената. На клавира застана Красимир Къшев, който от време навреме припяваше с красивия си баритон. Последваха няколко рок-парчета на Юрая Хийп и Алана Майлс , които още повече въодушевиха публиката.

Тогава излезе Васко Кръпката, който също направи с изпълненията си голямо шоу. Към него се присъединиха и Надя възпитаниците й и заедно изпълниха „Нека бъде светлина“. Това парче фигурира в учебниците по музика. Последното изпълнение на всички участници на сцената и на публиката беше „До последен час“ по текст на Александър Петров.

Последваха приветствени адреси, подаръци, цветя, в т.ч. и кошница цветя от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, дълги и продължителни аплаузи и възгласи :“Още, още“…Макар отдавна да бяха минали определените два часа, публиката искаше още да слуша „ангелогласната“ Надя, както я нарече Васко Кръпката и …тя отново седна на пианото за изпълнение на още няколко биса.

Попитах я след концерта, преминал блестящо, колко песни има в репертоара си, а тя ми отговори, че при всички случаи числото е четирицифрено, колкото са и концертите й у нас и по света.

Родена съм в гр. Казанлък на 24 юли 1961 г, но почти целият ми творчески път е преминал в града на липите. Ето защо мога да твърдя, че Стара Загора е моят втори роден град, каза юбилярката. – Тук дойдох още като ученичка в Музикалното училище, където сега преподавам, след това бях част на емблематичната вокална формация „Траяна“. На нея посветих с любов и благодарност осем от най- младите си години“.

Надя Тончева завършва висше образование в Музикалната академия в Пловдив със специалност пиано.

В началото на 90 – те години, след преустановяване дейността на група „Траяна“ работи в чужбина като певица и пианистка – в Гърция, Кипър, Норвегия, Швейцария, Канарските острови, Ливан, Сирия, Мароко, Египет, Израел.

След близо десетгодишно пътуване и работа зад граница осъзнава, че всичко родно й е много скъпо и че нейното място за живот и творчество е в България.

Благодаря на Бог, че ми отреди да правя това, което най- много обичам – да пея!

От 15 години съм преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и считам, че изпълнителската и преподавателската дейност не само не си пречат, но много се допълват“ – убедена е г-жа Тончева.

С младежко дръзновение, божествен талант, висока естетика и култура Надя Тончева и приятели превърнаха концерта „От класиката до рока“ в незабравим празник на духа.

Росица Ранчева