На любов ухае във фоайето на Старозагорската  опера

На 4 юни 2021 г. във фоайето на Държавна опера Стара Загора беше открита живописна изложба под надслов „ Всичко е любов“. Авторки са три очарователни дами – Минка Добрева, Мина Нешева и Наталия Чехонина.

Изложбата откри Иванка Сотирова -зам.кмет на Община Стара Загора по образование, здравеопазване и социални дейности с думите:„Във фоайето ухае на любов. Не напразно мотото на изложбата е „Всичко е любов“. Когато човек е носител на любовта във всичките й измерения и в цялостното обкръжение, животът е много по-лесен. Пожелавам това на всички Вас присъстващи. Защото в днешните сложни времена, любовта трябва много да ни окриля.

На Вас, уважаеми дами, много Ви се радвам, защото в хармония със себе си, човек открива различни дарования. Вероятно Вие сте намерили най-доброто, което Ви вдъхновява, а по този начин вдъхновявате и нас.

Бъдете окрилени от подобно вдъхновение в живота Ви!“- каза г-жа Сотирова.

Очарован съм от умението на двете дами – всяка от своята гледна точка и стилистика да имат сериозни постижения в областта на живописта- каза в началото на събитието художникът доц. Злати Златев.- Тяхното изкуство носи емоциите на две чаровни и духовни жени. Поздравявам ги и им желая успех!“

Злати Златев каза още че това е третата поредна тяхна съвместна изложба. „Приятно ми е да констатирам, че те успешно овладяват емоцията и техниките. Мина работи в овладяване на сложни техники, като включва емоции от преживяното и философски разсъждения върху духовността. Силата на Минка Добрева е в пейзажа и натюрморта. Макар и без академично образование, тяхното изкуство е вълнуващо и изпълнено с ясни послания“.

С публиката, изпълнила фоайето, Минка Добрева лаконично сподели, че“така изглежда светът през моите очи, благодарение на четките, боите и платното“.

Нина Нешева каза:“Главното ми вдъхновение при организирането на тази съвместна изложба беше да намерим общия дух между хора от различни социални, национални и професионални хоризонти. Водени от духа, който е любов, ние сме тук“. Тя изпълни откъс от Първо послание на апостол Павел до коритяните за любовта и откъс от „Песен на песните“ от Библията – също посветена на любовта.

Третата дама -Наталия Чехонина в изложбата има само една картина. Но тя прекрасно изпълни две художествени песни.  На рояла акомпанира Деница Петрова.

Минка Добрева е електроинженер. По думите й цял живот се е занимавала с металорежещи машини, с работници, планове и производства. С рисуване се занимава от последните три години. „Всичко е любов“ е шестата й изложба.

Рисувам за удоволствие. Не за престиж, не за пари, а за удоволствие- каза г-жа Добрева. За мене тези изложби са израз на всичко нежно и красиво в нашия свят.

С Мина ни е трета съвместна изложба. Първата се казваше „Светлина 1“, втората – „Светлина 2“ и сега „Всичко е любов“.

Моята най- голяма любов открих, когато бях на 18 години. Това е съпругът ми Жоро Добрев. Вече имаме 43 години щастлив брак. Имаме прекрасни дъщеря и зет и две още по-прекрасни внучки.

Когато рисувам моят мъж винаги е до мене и ми подава ръка. Той ми е муза и коректор и вдъхновител. За всяка картина той има негова емоционална история“.

Когато попитах Минка Добрева на какво ухае любовта, тя без да се замисли отвърна:“На щастие“.

Въпреки сериозната си диплома на завършила право в Страсбург, и практикуваща в България, искам да предам чрез изкуството си силата на духа с призив към всички да следват не материалните изгоди в бъдещето си, а вътрешния глас, така както Бог ги е създал с някаква специфична душа, каза за Dolap.bg Мина Нешева. Затова се обединихме три жени, които следваме този глас. И трите не сме професионални художнички, но сме обединени във вярата и любовта. Любовта е благост, всеопрощение и милост. Ние вярваме, че женската любов и женското начало ще спасят света. И още вярваме, че феминизацията е гаранция за истинската демокрация на света…“

Наталия Чехонина е рускиня, от Република Карелия. Родена е в столицата Петрозаводск . Завършила е университет по изобразително изкуство, специалност „Графичен дизайн“. Младата дама смята себе си за човек на изкуствата и има потребността да се реализира в повече и различни сфери – да рисува – живопис и графика, да танцува, да пее всички жанрове.

Преди 3 години гостува в Стара Загора. Тогава разбира, че Старозагорската опера има конкурс за хористи. Явява се на прослушване, одобряват я и след 7 месеца идва отново като част от хора на операта. Влюбена е в зелената Стара Загора и нейните дървета, които обича да рисува. Такава е и първата и, засега единствена картина, но се надява „да рисува много от тази райска земя“.

Организатори на изложбата са Община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора. Тя ще остане до 1 юли 2021г.

Росица Ранчева