85 ветеринарни лекари положиха Хипократова клетва

На 4 юни 2021 г. на Форума на Тракийски университет Стара Загора се проведе тържествена церемония по дипломиране на Випуск 93 от Ветеринарномедицински факултет. След успешно взети 78 семестриални изпити и 2 държавни, 83 млади специалисти получиха дипломи за ветеринарни лекари. 7 от тях са чуждестранни граждани – от Украйна – 2, от Гърция – 2, от Кипър – 1, от Северна Македония – 1, от Турция -1. Дипломи получиха и двама ветеринарни лекари от първия випуск от обучението на английски език. Средният успех на випуска е добър 4,14. От завършилите 4-ма са с отличен успех.

Пред препълнените трибуни с абсолвени и техните преподаватели, родители и приятели, студенти от факултета и много гости академично слово произнесе деканът на Ветеринарномедицинския факултет проф. д-р Тодор Стоянчев:

За мене датата, на която връчваме дипломите на ветеринарните лекари е най-тържественият момент във Ветеринарния факултет, защото имаме готов продукт , с който излизаме на пазара и с който се гордеем. Това са нашите ветеринарни лекари, които работодателите на България очакват. Това сте Вие новите ветеринарни лекари, които с дипломи в ръка, всеки от Вас ще поеме към професията, към разнообразните приложения на ветеринарната медицина в практиката, науката, държавната администрация и търговията с различни продукти.

За мене като декан е висока чест и отговорност да Ви приветствам с добре дошли на това тържество, че за изминалите шест години преминахте през много и най- различни препятствия. Това са не само учебните дисциплини. Говоря за различните взаимоотношения между Вас, формирането на различни клубове по интереси. Някои от Вас си намериха съпруг или съпруга, направиха семейства, имат деца. Други направиха бизнес начинания. Сигурен съм, че всички Вие ще си намерите работа, надявам се в България, въпреки че някои от Вас вече са лекари в чужбина, ще постигнете пълна и желана реализация.

За мене е радост и чест да Ви приветствам и от името на нашите преподаватели. През годините Вие сте отговорили на всички въпроси от семестриалните изпити и на държавните изпити. Ние сме сигурни, че Вие сте можещи ветеринарни лекари, които имат и дигитални умения. А вече в Германия има и дигитална ветеринарна медицина, наречена телемедицина, която се разпространява бързо и където също можете да работите.

Надяваме се, когато и Вие станете работодатели, ще приемате нашите студенти при Вас, ще ги насърчавате, ще ги обучавате по време на дипломните стажове, на преддипломните подготовки и няма да отказвате да съдействате за тяхната по-нататъшна реализация“.

Проф. д-р Стоянчев пожела да добър час и успешна реализация!

Днес е празник на ветеринарната професия. Без да съм броил присъстващите на този форум, считам че поне 50% са ветеринарни лекари. На трибуната сме 100%, – каза в началото на академичното си слово ректорът доц. д-р Добри Ярков. – Има зам. министър, има изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните…Аз също съм възпитаник на този факултет. Аз съм ветеринарен лекар и кариерата ми е минала изцяло във ветеринарната област.

Днес виждам, че се сбъдват мечти. Първата Ви мечта беше да бъдете студенти във Ветеринарния факултет. Тогава бят един от преподавателите, които Ви посрещнахме и познавам всички. Днес се сбъдва мечтата Ви и Вие завършвате успешно Ветеринарномедицинския факултет – факултет, известен с дисциплина от преди близо 100 години, когато германските професори са създавали този факултет начело с проф. Курт Краузе от Гицен… Наистина съм горд, че завършва випуск с 83 завършващи, което е уникално за Ветеринарния факултет. Уверявам Ви, че това става в много благоприятен за Вас период, когато не Вие ще търсите работодатели, а работодателите ще търсят Вас. Нямам съмнение за Вашата добра подготовка, защото познавам всички преподаватели от Ветеринарномедицинския факултет. Но знайте, че от този ден нататък, ще се сбъдне следващата Ви мечта – да бъдете ветеринарни лекари.

Пожелавам Ви да имате чудесно кариерно развитие. Никога не скъсвайте връзката си с Ветеринарния факултет. Надграждайте, продължавайте да учите и дерзайте! Желая Ви здраве и успех!“- каза в заключение ректорът.

Честито дипломиране на новите ветеринарни лекари на България пожела доц.д-р Крум Недялков – зам.министър на земеделието, храните и горите. Доскорошният курсов ръководител на випуска доц. д-р Деян Стратев, вече изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните пожела на колегите си да пазят духа на ветеринарната медицина и да уважават професията си. „Добре дошли в голямото семейство на Българския ветеринарен съюз“ пожела неговият председател д-р Трифон Цветков. Д-р Евгени Макавеев председател на Съюза на ветеринарните лекари в България пожела на младите си колеги успех и „Винаги прилагайте с достойнство изкуството на ветеринарната медицина“.

Вълнуващо слово произнесе курсовият ръководител на випуск 93 доц. д-р Деан Стратев. Той припомни първия ден, когато ги е посрещнал и как един от тях, за да получи студентската си книжка е бил толкова притеснен, че се е скрил от срам и неудобство. „Споделям този спомен с Вас, защото си давам сметка за изминалите години, каза доц. Стратев. – Днес пред мене виждам смели и прекрасни млади хора- ветеринарни лекари, готови да се впуснат в професията и да покорят нови върхове… Като Ваш курсов ръководител Ви молих предимно да правите по-малко отсъствия. Но в днешния ден имам две последни молби към Вас: Едната е да благодарите на Вашите родители и семейства, които Ви подкрепяха в последните така трудни години. И благодарение на които, Вие постигнахте целта си да бъдете ветеринарни лекари. Втората е да останете така добри приятели, каквито бяхте през студентските си години и да намирате много поводи и отново да бъдете всички заедно. Няма нищо по-ценно от добрите човешки отношения и приятелство. Тук ще отбележа и латинската сентенция:“Приятелят е половината ми душа“. Имам и трета молба:„Когато идвате в града на липите, поетите и правите улици да ми се обаждате и да споделяйте ми постиженията си на житейската и професионална сцена.

Добре дошли в голямата ветеринарна гилдия! Вие оставихте значителна диря във Ветеринарномедицинския факултет с Вашата доброта и стремеж към знания. Гордея се с вас. За мене беше огромна чест да бъдат част от Випуск 93. На добър час!“- каза любимият курсов ръководител.

На всички приветствия и благопожелания отговори развълнувана първенецът на випуска д-р Десислава Иванова.

Доайенът на академичния състав на факултета проф. д-р Ангел Воденичаров, беше промоторът на Хипократовата клетва. Всички нови ветеринарни лекари се заклеха!

После започна връчването на дипломите.

Ректорът връчи първата диплома на отличничката на випуска Десислава Иванова, която завършва с успех 5.72. Тя получи подаръци и цветя от много държавни институции и организации.

Най-накрая тържеството завърши с ритуалното хвърляне на шапките. Спазвайки традицията с дипломи в ръце, асболвентите и техните преподаватели се събраха за последна снимка пред входа на Тракийски университет. 85 магистърски шапки си взеха сбогом със студентството и се отправиха кът светлото професионално бъдеще.

На добър час!

Росица Ранчева