Наградиха най-добрите проекти в конкурса за идеен проект на Многофункционална спортна зала „Стара Загора“

На 3 юни 2021 г., на официална церемония,проведена в Културния дом на град Стара Загора, бяха връчени наградите на лауреатите в конкурса, обявен от Община Стара Загора, за идеен проект на Многофункционална спортна зала. Намеренията са до две години тя да бъде изградена в парк „Артилерийски“.

Конкурсът се проведе при засилен интерес на много участници, сериозно подходили към задачата с отговорност и респект, каза главният архитект Виктория Грозева. В залата са изложени техните макети, проектни работи и обяснителни записки. Виждате техния вложен огромен труд, за което благодаря на колегите. Радостно е, че има и много проектантски колективи от Стара Загора, както и от водещи проектантски бюра в България.

Залата, която се започва като начинание за града, е поредна в национален мащаб. Смятам, че ние успяхме да извлечем всички позитиви и да избегнем много негативи от проектите, които вече са реализирани в страната. Благодаря на високо професионалното жури, което честно и почтено номинира трите най-добри проекти, които днес ще получат наградите си по обявения статут.

Идейното предложение на „Атек – ВД“ ЕООД, гр. София  събра най-висока оценка в обявения „Открит конкурс за идеен проект за многофункционална спортна зала в УПИ I, КВ.334А, по плана на гр. Стара Загора“. Наградата от 20 000 лв. и грамота получи арх. Калоян Колев. Предполага се, че в късните часове ще бъде подписан договор между Община Стара Загора и „Атек-ВД“ ЕООД – София за възлагане изпълнението на работен проект. На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД, гр. София. Екипът получи 10 000 лв. и грамота. Третата награда от 5000лв. и грамота е за „АТМ“ ЕООД, гр. София.

След церемонията по награждаването екипът на проекта-победител с ръководител проф. д-р Владимир Иванов, представи последователно подробности по проекта.

Философията на нашата работа винаги е била ние -всички заедно да сътворим един чудесен многофункционален комплекс, достоен за този велик български град, който съчетава мъдрост, история, традиция, съвременност и великолепно българско бъдеще“, каза в началото на изложението си проф. Иванов. Той представи екипа си в състав: част архитектура с водещ проектант арх. Калоян Колев, проектант арх. Галина Шепелева; конструктивният екип ръководен от доц. д-р инж. Цветан Георгиев – метални конструкции и д-р инж. Николай Милев – стоманобетон, ландшафтен архитект Мария Грозева – консултант.

Проектът ни има своите достойнства и предимства във функционално, конструктивно и естетическо отношение, каза проф. Иванов.- Един такъв иновативен проект изисква и иновативен подход.

Ние заложихме на няколко основни принципа, които са новаторски в българската проектантска практика. Съобразихме се с амбицията на общината да изгради уникален, многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ в себе си условия за спорт, за рекреация, хранене, обслужване и търговия, за медицина и пр. дейности. Имаме увереността да твърдим, че успяхме да се справим на добро ниво, въпреки генерираните в процеса на работа трудности от функционално, конструктивно и инсталационно естество. Нашата работа беше предшествана от задълбочен анализ в социокултурния и урбанистичен контекст на територията. Нашият акцент беше върху социалните характеристики на територията и социалните потребности на града, защото такъв обект има и много ясно регламентирани социални функции.

Опитахме се да прогнозираме какъв е социалният сегмент, към който ще бъде ориентирана залата, за да можем максимално да отговорим на неговите потребности, на динамиката на неговите изисквания. Да направим комплекс, който в движение ще се усъвършенства и развива. Опитахме се да прогнозираме какво ще бъде влиянието на завършения комплект върху града и конкретно върху локалната територия. Дълбоко сме убедени, че с изграждането на такъв модерен многофункционален комплекс, тази територия ще стане втори градски център – емблематичен за града и региона“.

Арх. Калоян Колев подробно обясни функционалната характеристика на „Арена Стара Загора“ . На първо ниво ще бъдат разположени подземните паркинги и хипермаркет. На второ – подход към подземния паркинг и връзка с улица „Одринска епопея. На трето ниво са основните три подхода към зрителна зала. Тук ще бъде разположена още тренировъчна зала, панорамен ресторант и музей на спорта. На четвърто ниво са подходи, тоалетни, гардероби, бюфети, физиотерапия, администрация. На пето ниво – зали за журналисти и VIP -персони, климатични инсталации и пр. Залата ще бъде с 5200 места, 4200 от които -постоянни, 1000 – допълнителни и при нужда – още 1200 преместваеми.

Подробности по стоманобетоновата конструкция представи д-р инж. Николай Милев, а за метални конструкции – доц. д-р инж. Цветан Георгиев.

Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa за пpoeĸтиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 000 000 лева c ДДC 14.500.000 лв. са налични в общинския бюджет.

В края на събитието беше открита изложба с конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна в Културен център „Стара Загора“- фоайе етаж 2 до края на м. юни т.г.

Росица Ранчева