Петима старозагорци са сред 20- те финалисти в исторически турнир по математика

На 30 май 2021 г. се проведе квалификацията за участие във финала на турнира по решаване на алгебрични уравнения.

Турнирът е посветен на 500 години от рождението на италианския математик Луиджи Ферари (Lodovico Ferrari (1522–1565)) , автор на метода за решаване на алгебрични уравнения от четвърта степен и 125 години от рождението на Никола Обрешков (1896–1963).

Организатори на проявата са фондация Математика без граници и издателят на математическа литература Willie Yong от Сингапур.

Квалификацията се проведе върху 3 алгебрични уравнения и една система алгебрични уравнения.

Ето и имената на финалистите, по азбучен ред:

Ангел Ризанов, МГ – Русе

Ванеса Фидулска, МГ – Кюстендил

Велислав Джелепов, МГ – Пловдив

Демира Недева, МГ – Пловдив

Денис Сираков, МГ – Сливен

Деян Тасев, МГ – Перник

Деян Хаджи Манич, МГ – Варна

Дориана Петкова, МГ – Бургас

Иван Канев, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ – Стара Загора

Кристин Спасова, МГ – Бургас

Лазар Тодоров, СМГ – София

Любен Карбанов, ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора

Мария Дренчева, СМГ – София

Мартин Петров, ГПЧЕ „Ромен Ролан“– Стара Загора

Радослав Балкански, ППМГ „Гео Милев“– Стара Загора

Сара Илиева, ПЧМГ – София

Станислав Димов – ППМГ „Гео Милев“– Стара Загора

Стела Бинева, МГ – Хасково

Теодор Танков – Американски колеж – София

Ясен Пенчев, МГ – Габрово

Финалът на това състезание ще се проведе на 7 август 2021 г. в гр. Несебър.

Победителите в турнира ще имат удоволствието да засадят своя роза в градината на розите в Несебър, в която има 17 розови храста на 16-те страни участнички във финала на турнира Математика без граници през 2019 г. и на проф. Минко Балкански.

Решенията на задачите на участниците в квалификацията ще бъдат публикувани в специална книга, под редакцията на Wilie Yong.

Историята

Италия, люлката на Ренесанса, е дала на човечеството според думите на Феликс Клайн това ” Велико изкуство“ – алгебричното решаване на кубичните уравнения.

Преди повече от 4 столетия в Италия се устройвали математически дуели по решаване на алгебрични уравнения. Сред участниците са били колоси като Сципион дел Феро, Николо Тарталия, Джеронимо Кардано и Луиджи Ферари .

През 1548 година Lodovico Ferrari (1522–1565) предизвиква на „ математически дуел“ професора по математика от Венеция Николо Тарталя, който по това време се считал за един от най-силните математици на Италия. Двубоят трябвало да се състои в решаване на по 30 задачи, предложени от всеки на другия в рамките на 50 дни. Тези решения трябвало да бъдат демонстрирани на публичен диспут в църквата пред избрано жури…(пише проф. Иван Тонов)

Зад тях тълпата поздравявала с буйни крясъци и ръкопляскания „победителя“ в диспута Луиджи Ферари – „румения юноша с нежен глас, весело лице, грамадни способности и дяволски характер“, както пишат за него съвременниците му“. (пише в своя книга Николай Кованцов).

Любомир Любенов