Зонтианки, художници и приятели с грижовност за Ромина

Детето!

Детето е нежната ласка на две малки ръчички, които ни обгръщат с оная магия, която докосва сърцето.

Денят на детето е празник на всички – на тези, които сега прохождат и проговарят, на тези, които сега откриват царството на приказките, на тези, които носят най-чистите пориви в сърцето си под грижите на мама и тате.

Денят на детето е за всички, които са били деца!

Денят на детето е за всички, които имат деца.

Денят на детето е за всички, които носят детето в душата си!

Към инициативите днес, към веселия детски глъч и суматоха се включваме и ние родителите на малки, големи и още по-големи деца, за да допълним празничния ден с майчина грижа за страдащите деца.

Ние, жените, майките от Зонта клуб – Стара Загора сме съпричастни към тревогите, грижите и страданието на семейството на 9-годишната Ромина Нончева!

Обявяваме, че в партньорство с талантливите творци от Съюза на българските художници – Представителството в Стара Загора, от 1-ви юни 2021 г. -Денят на детето, започваме акция за набиране на средства и материали за провеждане на благотворителен търг.

И още: Зонта – Стара Загора инициира организирането на социален базар с кауза. Той ще се провежда всяка последна събота на месеца.

Каузата на социалния базар ще е помощ, както за семейството на 9-годишната Ромина Нончева, така и за различни семейства на болни деца или жени, претърпели насилие, нуждаещи се от помощ.

Запазваме си правото в хода на организиране на събитията да обявяваме контакти, място на провеждане, време и условия за участие в благотворителния търг, както и на социалния базар.

Съорганизатори на събитието са неформалните групи на майките на учениците от 9 ОУ „Веселин Ханчев“ – училището на Ромина, нейни съученици и приятелчета, неформалната група на колежките на майката на Роми от социалните услуги в града – ЦСОП – Стара Загора, НПО „Алтернатива 55“- ЦСРИ за деца с аутизъм, ДЦПЛУ“Козма и Дамян“, доброволци и приятели.

Оставаме отворени за още подкрепящи ни организации, институции и доброволци.

Вярваме, че майчината любов и състрадание може да сътвори чудеса.

Молим Бог да благослови начинанието ни, защото вижда, че са чисти помислите ни!

Зонта клуб – Стара Загора

9-годишната Ромина Дичева Нончева е от Стара Загора. Ученичка е във втори глас на Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Момиченцето се бори с коварната болест левкемия. Настанена е по спешност в отделение по онкохематология в УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив.  Заболяването изисква терапия със скъпо струващо лекарство на стойност 6600 лв. месечно. За съжаление преди няколко месеца бащата на Ромина е изгубил битката с рака и семейството е без мъжка опора – финансова и морална. Сумата за лечение на детето е непосилна за семейството.