Любопитна ученическа изложба украси двора на галерия „Алба Авитохол“

Послучай 180 години светско образование и 1-ви юни Деня на детето, в двора на художествена галерия „Алба Авитохол“, СУ „Иван Вазов“ откри изложба на тема „Изобразителното изкуство и симетрията от сътворението на света“. Селектирани и подредени са най-добрите 80 рисунки на петокласниците и шестокласниците- вазовци .

Изложбата е резултат от съвместната работа на учителите по изобразително изкуство, математика и история. Идеята е познавайки миналото, учениците да разберат настоящето и да сътворят бъдещето.

Подчинявам уроците по изобразително изкуство на знанията по история, обясни художничката Росица Попчева, която е учител по изобразително изкуство в СУ „Иван Вазов“.- В пети клас се започва с Неолит – говорим за епохата и за изкуството по това време. Следва антично изкуство и Средновековие. До тук спираме, защото съвременно изкуство се изучава в седми клас.

В Неолитните съдове има много геометрия. Тя присъства и в мозайките в античността и Средновековието. При мозайките „се включи“ и математиката – симетрия, ротация, транслация и пр. Те присъстват във всяка декоративна композиция. По история също се минава този материал, ние му даваме реален израз“.

В рисунките са използвани различни материали – флумастери, цветни моливи, акварели. Рисунките са създадени в часовете по история на изкуството. „За моя много голяма изненада рисунките са създадени по време на он лайн обучение. Това за мене е магия“, – искрено се радва г-жа Попчева. Тя сподели, че когато има часове по изобразително изкуство пуска различни филми, разказва за автори, стилове и пр. Различното в тази изложба е ,че показва учене чрез игра, правене, преживяване и смислени провали за изграждане на увереност и подготовка на учениците за бъдещето.

Директорът на училището Динко Цвятков поздрави присъстващите с празниците  и връчи грамоти и подаръци на отличените художници:Лилия Недялкова от 5 а- голямата награда, Ивета Димитрова от 10 а- за цялостно представяне, Божидара Нанева от 5 г-1 място, Раела Матуски от 5 в – 2 място, Теодор Раков от 5 в- 3 място, Зорница Свиркарова от 6 а- 1 място, Йоанна Димитрова от 6 г – 2 място, Станислава Кръстева от 6 г- 3 място.

По случай 1 юни – Ден на детето, бяха организирани и две работилнички. Едната е с участници в клуб „Вълнени багри“ с ръководител Роси Попчева. Изработва се мокър и сух филц, иглонабиване и др. Другата работилничка, която ръководи Стефан Стефанов, е за работа с глина. На готови калъпчета  сръчковците полагат глина и бързо отпечатват релефите.

Любезен домакин и съорганизатор на изложбата е НЧ „Христо Танев – 2020“ и галерия „Алба Авитохол“.

Росица Ранчева