В царство на децата се превърна парк „5 октомври“ в Стара Загора

Навръх 1 юни – Деня на детето, в истинско царство на старозагорските деца се превърна парк „5 октомври“. И за да бъде всичко весело, забавно, любопитно и усмихнато, дори Слънчо прогони вятъра и щедро огря децата, цветята, дърветата и алеите.

Празникът започна традиционно с концерт на талантите от детските градини. Песни, танци и стихотворения представиха артистите от детските градини „Камбанка“, „Загоре“ и „Българче“, „Ян Бибиян“ и „Радост“, „Зорница“, „Кипарис“, „Бреза“, „Мир“, „Свобода“ и „Пролет“. Заслужени аплодисменти получиха и малките куклени артисти на Куклено студио „Слънчице“ при Детски отдел на библиотека „Родина“ с постановката „Пролетни приключения“.

Зад пищно украсената сцена се бяха разположили арт работилниците и ателиетата на школите при НЧ „Родина 1860“, Център за подпомагане на личностното развитие (ЦПЛР) Стара Загора, и Спасителен център за диви животни  „Зелени Балкани“: „Създай своя картина“, „Еко букет“, „Като животните“ – йога за деца с клуб „Сантоша“, „Направи си сам сапун“ ,“Звездни вълшебства“ – на клуб „Забавна астрономия“, Наблюдения на Слънцето и слънчевата активност с телескоп на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ и Информационен щанд на Спасителен център за диви животни – „Зелени Балкани“.

Към 10:30 ч. всички работилнички бяха препълнени със сръчковци, които показваха своите таланти и усърдие. Особено оживление цареше край „Сапунджийницата“ . Наистина много малки, големи и още по-големи деца търпеливо изчакваха да стане „магията“, да се отлее тяхното многоцветно и много ароматно сапунче и да получат „Поздравление за усърдието да сътвори със собствените си ръце едно истинско чудо и за желанието да съхрани историята на един древен занаят още от времето на Шумер и Вавилон – изкуството за правене на сапун“.

С помощта на Община Стара Загора и НЧ „Родина“, които са наши приятели, фирма „Memantics” организира за децата Сапунена работилница, каза за Dolap.bg баш-майсторката Мария Стоилова Малигарди. Начинът на изработване на сапунчета е да се разтопи на водна баня глицериновата база, да се оцвети тя, да се ароматизира и да се изсипе в калъпчета, за да се получи прекрасна формичка, готова за моментално ползване – къпане и миене. Освен че е лесено за правене, още е и много забавно“.

Мария е донесла сладкарски бои за оцветяване и аромати. След като се изсипе в калъпите се изчаква 10-ина минути да се втвърди. Всяко дете си взема сапунчето и сертификата, че е  приятел на сапуна.

Сигурно се досещате къде още се бяха струпали най-много щастливи деца: Разбира се край противопожарната кола, край полицейския автомобил и до полицейското куче. Представяте ли си вълнението на малчуганите да са на воланите в полицейската кола и в пожарната..?! А да погалиш кучето и да си направиш снимка с него…

И тази година Регионалният исторически музей предложи на малките си приятели забавни игри. В Къща музей „Гео Милев“ се откри официално изложба „Деца рисуват“.

От 16:00 ч. в рамките на Международния филмов фестивал „Златната липа“ в Културния център ще бъдат представени филми от млади старозагорски автори: „Стара Загора – история на 8000 години“, „Моята мечта“, „Забранявам!“, „Чиста душа“, „Избери живот“, „Правилният ход“, „Хами“. В двора на Старозагорска митрополия от 17:00 ч. започва „Клинг Кланг“ – музикален интерактивен спектакъл за деца от 3 до 6 години по музика на Клод Дебюси, Ерик Сати и В.А.Моцарт. В същия час в парк „Зелен клин“ започва празник на деца с кучета.

От 17.30 часа на площада пред Общината започва концерт с участието на състави и формации при ЦПЛР, НЧ „Настроение 2017“ и ДЮФХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“. В същия час, но в парк „Артилерийски“ започва „Играй с приятели офлайн“ – детски празник, организиран от Лайънс клуб Стара Загора. От 18.00 часа , пак там е концертът на детски и младежки творчески формации при НЧ „Св. Климент Охридски 1858“, НЧ „Г. Бакалов 1933“ и ДЮТС „Броеничка“.

В изложбена зала „Лубор Байер“ в 18.00 часа ще бъде открита годишната изложба на художествените школи при ЦПЛР.

Държавен куклен театър /лятна сцена/ ще покаже от 18:00 ч. спектакъла „Червената шапчица“.

Росица Ранчева