Велислав Минеков ще затваря културни „предприятия“, които са на загуба

Загубите за множество културни „предприятия“, на които е пренципал Министерство на културата са ужасяващи“. Това заяви на 29 май 2021 г. министърът на културата проф. Велислав Минеков. В предаването „Събуди се“ по Нова телевизия, служебният министър намекна, че е възможно, тези институции, които са на загуба, да бъдат затворени. Той не конкретизира кои са те, на спомена за неработещи музеи, както и за работещи театри и опери.

Загубите в сценичните изкуства от началото на тази година са 20 млн.лв“- каза проф. Минеков . Според него, общите загуби са около 100 млн.лв.- „ужасяваща цифра при нещастен бюджет на министерството“.

Той обвини за това всички предшественици през 30 -те години на прехода.

Когато са виждали загуба в културните предприятия, не са действали разумно. Държавата ги е изплащала, след което тези, които са свикнали да губят, са увеличавали загубите си и се е получил шеметен алгоритъм, снежна топка, която се увеличава“, подчерта проф. Минеков. По думите му, решението е „чудовищно“:

Да спра предприятията, които носят загуба. Това някак си са законни загуби, законно унищожение“.

Странно управление е имало министерството, но не и неочаквано“, каза министърът и допълни, че лично той е протестирал срещу тези неща повече от 15 години, но едва сега има шанс да се заеме с проблемите.

Министърът на културата разказа за резултатите от посещението си в Италия като част от делегацията на президента по повод честванията на светите братя Кирил и Методий. По време на визитата той е получил обещание от италианския си колега да бъде оказана помощ за обучението на специализираните отряди за опазване на културното наследство, които предстои да бъдат организирани у нас по инициатива на проф. Минеков.

Постигнати са споразумения за сътрудничество и със Северна Македония. Едно от нещата, които българският министър на културата е договорил с македонския е „размяна на филхармониите – гостуване на държавните оркестри в двете страни“.

Минеков попита водещата как се е почувствала, когато бившият премиер Бойко Борисов нарече журналистите „мисирки“ . И тъй като водещата отказа да отговори, министърът отговори от името на цялата журналистическа колегия, че това е ужасяващо и се надява водещата да се съгласи с него, че е отвратително. Минеков даде пример с това, как гилдията в Италия е реагирала на обидно изказване на италиански министър-председател. Той е изолиран от медиите и скоро след това е загубил властта си.

Проф. Минеков отрече да е искал оставката на БНТ Емил Кошлуков, като каза, че очаква първо отговорите на въпросите, които му е изпратил във връзка с прекъсването на телевизионната програма за извънредната пресконференция на ГЕРБ.

Това е ужасно, отвратително и не трябва да се допуска. Това не е партийна кабеларка. Безобразие и политическа услуга!“- каза Минеков.

За грамотите с правописни грешки, издадени от министерството, проф.Минеков коментира:

За съжаление в министерството има фактори, които продължават да спят. Там има множество хора, които са били принудени или са оставени да не вършат нищо“.

Той все още не е изяснил кой е конкретният виновник за гафа.

Тъжен наследник“ нарече себе си проф. Минеков, но подчерта, че е оптимист за бъдещето на културата у нас.

Това, което претърпяхме през последните 10-12 години е ужасяващо. Последствията са като след война, след чума, даже не като след Ковид. Лечението ще продължи. Агонията на бившите управляващи – също. Но имаме шанс да направим нормална държава. Да бъдем отново водещи в националната култура, ако не на Балканите, то поне вероятно в Европа“- обобщи той.

Министърът обеща да се отчита за дейността си всяка седмица с пресконференция.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев към Минеков: „Не всявайте страх у хората в културата!“

Уважаеми проф. Минеков,

В последните няколко часа не мога да си затворя телефона, заради десетки, да не кажа стотици творци и технически екипи в държавните театри, опери, които се страхуват, че ще останат без работа след последното Ви изказване, че ще трябва да спрете ,,предприятията“, които носят загуба.

Далече съм от мисълта, че заварвате най-прекрасната ситуация в Министерството на културата и особено в пандемичната криза, в която всички се намираме през последните 14 месеца от живота си, както и заради изключително ниския бюджет, с който разполагате.

Но МОЛЯ, не всявайте страх у хората, които работят в тази сфера от години и се борят като на фронт във война като тази, която описвате! Подобни изказвания са предпоставка за сериозна дестабилизация на целия сектор.

Моля, инициирайте незабавен диалог с всички представители на застрашените гилдии, за да можем заедно да се справим с проблемите, които очертавате! Напомням Ви, че ние не работим в предприятия! И театрите не са казина. Малко по-различно е.