Специалният гост на „Златната липа“ Владимир Пенев: „Аз съм смеещ се човек, пристрастен към пътешествията!“

Носителят на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното Владо Пенев призна, че е дълбоко свързан с кинофестивала на Стара Загора от самото му създаване и че тази награда го кара да се чувства истински щастлив. Още повече, че през 2017 година беше председател на международното жури.

За разлика от изпълнения със съмнения и желание за мъст свой герой от новия български филм „Рая на Данте“, с който снощи официално беше открито осмото издание на „Златната липа“, Владо Пенев определя себе си като смеещ се човек, истински пристрастен към пътешествията. Затова преживял ограниченията на локдауна много тежко. Владо Пенев е обиколил всички континенти на света без Антарктида. Мечтае да пътува до Нова Зеландия и Великденския остров. „Горката ми дъщеря – няма да ѝ оставя нищо материално, освен хубави спомени. Аз не съм материален човек и вярвам, че трябва да се радваме на живота всеки ден“, подчерта той. Може би това е едно от посланията в сценария на Димитър Радев във филма „Рая на Данте“. И още:„Ако искаш в живота си красота, обръщай внимание на красотата, защото, ако виждаш само счупените тротоари, животът ти ще заприлича на счупен тротоар“, смята Владо Пенев. Затова позитивният финал на драматичната история истински го вдъхновява.

Изкуството трябва да задава въпроси, а не да дава готови отговори. Но въпроси от „светлата част на деня“, коментира идеята на филма си и режисьорът и сценарист на „Рая на Данте“ Димитър Радев. „Затова филмът поставя акцент върху човешките взаимоотношения, а не върху Белене. Мисля, че прекалено много ненавист и омраза сме натрупали в себе си. За да се отърсим от подобни чувства, трябва да погледнем себе си в огледалото, но през очите на другите – така, както Данте се оглежда в младите очи на Рая. И успява да постигне покаянието и прошката, която му е липсва, за да бъде щастлив човек“.

За времето, когато беше служебен министър на културата г-н Пенев каза:“Много важно е, че за мене това не беше роля. Моето присъствие в това служебно правителство, не беше като на актьор, който би се справил добре с ролята на служебен министър. По-скоро беше в резултат на контакти, при които тогавашният президент Росен Плевнелиев беше открил, че притежавам качества, извън актьорските ми таланти и умения, които вероятно биха свършили добра работа. Мотивите му, когато ми предложи бяха, че съм човек с изключително здрави, морални принципи и по никакъв начин не бих се възползвал от заемания пост, да се опитам да направя нещо, което е извън тези ми морални принципи. Много добре си спомням тези три месеца, през които бях министър. Много неща научих. Най-важното е, че смених гледната точка. Като творец стоя от другата страна на Министерството на културата. Аз потребявам това, което Министерство на културата ни отпуска. Сега видях колко сложно и различно е това, което си представяме – управлението на целия сектор култура.

Съвети не бих желал да давам никому. Всеки извървява свой собствен път. За съжаление културата в България не е приоритет, не е в центъра на вниманието и това до голяма степен има за резултат състоянието на нещата такива, каквито са в момента. Който попадне на тази позиция е хубаво да следва сърцето си, да следва разума и морала си и да постъпват така, както би желал да постъпват с него“.

На срещата с Владо Пенев освен журналисти присъстваха и граждани, които бяха дошли да се запознаят лично с Владо Пенев и за вземат автографи от него.

Владимир Пенев завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1982 г., когато се дипломира като магистър по „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Николай Люцканов. През следващите 10 години поставя истински рекорд по роли на сцените на Малък градски театър „Зад канала“, Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199, Младежки театър „Николай Бинев“ и много други.
В
началото на 90-те киното открива, че камерата много обича лицето на Владо Пенев и не на шега през следващите 10 години актьорът участва в 24 български игрални филма.
Плътният тембър на Владо Пеневия глас неизбежно го отвежда в звукозаписните студия, където през годините дублира гласовете на известни актьори като Брад Пит в „Шпионски игри“, Арнолд Шварценегер в „Коледата невъзможна“, Джак Никълсън в „Невъзможно твой“, Джеръми Айрънс, Джордж Клуни, Дейвид Духовни и много други.
През 2013 година за 2 месеца – от март до май, става служебен министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.
Владо Пенев е носител на „Златна маска“ от Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята си на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на ТР „Сфумато“ (2007), Аскеер през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на Константин Илиев, Аскеер през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, Риека 2007 за главна мъжка роля, Златна ракла 2000 за „Пясъчен часовник“ с режисьор Георги Дюлгеров. През 2010 г. е номиниран за Аскеер за поддържаща мъжка роля в „Приятнострашно“ на Театър 199. Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“, за ролята на (Арпагон) в „Скъперникът“, Малък градски театър „Зад канала“, 2014.
Владимир Пенев е Почетен гражданин на София и носител на Орден „Св. св. Кирил и Методий – Огърлие“.
Dolap.bg