Аристократът на духа Владимир Пенев получи специалната награда „Златната липа“

Големият български актьор Владимир Пенев стана носител на осмия приз на кинофестивала за ново европейско кино „Златната липа“. Под бурните аплодисменти и овации на публиката високото отличие му бе връчено от двете очарователни дами – Магдалена Ралчева – изпълнителен директор на феста и Милена Желева – зам.кмет на Община Стара Загора за цялостен принос в киното. „Това е признание за Вашия ярък талант и принос в културния живот на България“ – каза г-жа Ралчева.

Облечен строго официално, с поведение на истински лорд Владо Пенев каза:

„Колкото и награди да получава човек, винаги е неочаквано, ново и вълнуващо. Няма как да се свикне на това да получаваш признание.

Благодаря на Маги, на „Златната липа“, на Стара Загора, че са ме отличили, че са забелязали това, което правя.

Предполагам, че повечето артисти, когато играят съответните роли, едва ли имат в главата си идея, че ще бъдат отличени и наградени. Но пък е толкова хубаво, когато това се случва! Когато откриваш, че там, където си вложил сърцето си, достига до хората и има някакво значение за тях. Още по-радостно е, че днес тази награда ще бъде съпроводена с премиера в Стара Загора на филм „Раят на Данте“, в който аз участвам. В него съм вложил много от себе си. Това е филм на който много разчитам и много обичам. Надявам се да и хареса и на Вас.

Благодаря Ви още веднъж за тази изключително ценна награда!“

Любимият актьор и голям Човек получи неочаквано още куп подаръци, някои от които много атрактивни – валчер за 7 дни на отдих в Павел баня, часовник от VIVAKOM, вечеря за четирима в ресторант „Аристократ“ в София, люлеещ се стол, кошница с подаръци от зонтианки и др.

Очаквано, празникът привлече стотици старозагорци, които рано-рано бяха заели позиции край западния вход на оперната сграда. Там по традиция премина фестивалното шествие, водено от Военния духов оркестър с диригент капитан Цветомир Василев и мажоретките на Центъра за подпомагане на личностното развитие.

Традиционно Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, в съслужение със старозагорски свещеници отслужи празничен водосвет за здраве и успех на фестивала.

Водещ на церемонията по откриването на фестивала беше младият чаровник Дарин Ангелов, когото познаваме от филма на Маги Ралчева „XII а“, сериалите, „Под прикритие“, „Откраднат живот“, „Порталът“ и много други.

„Миналата година беше трудна за всички нас. Трудна беше и за реализирането на фестивала, но ние успяхме, благодарение на изключителната подкрепа на Община Стара Загора. Това за сетен път показва, че освен достоен домакин, градът на липите има за приоритет богатството и разнообразието на европейското кино, каза в уводните си думи Магдалена Ралчева.- Изключително съм признателна на всички посолства и филмови културни центрове, с които работим през последните години, на всички спонсори за помощта, на кмета на този прекрасен град Живко Тодоров – за неговата всеотдайна подкрепа през всичките тези години и защото без неговото отношение реализирането на този фестивал не би било възможно.

Предстои Ви, уважаема публика да видите 40 високо оценени филмови ленти от 16 европейски страни. Нека в тези фестивални дни си подарим едно пътешествие и се пренесем в друг свят, изпълнен с много емоции и противоречиви чувства, но дълбоко истински и съкровени. Нека силата на седмото изкуство и на киноезика ни вдъхновява да живеем в един по-добър и по-красив свят.

Желая Ви прекрасни мигове с филмите на фестивала „Златната липа!“- каза Маги Ралчева.

С „Добре дошли, скъпи гости, в гостоприемна Стара Загора“ Милена Желева сподели, че с голямо нетърпение, заедно с г-жа Ралчева е организирано поредното издание на „Златната липа“.

„Ето, след едногодишното прекъсване, отново сме заедно. Ръководството на Общината, в лицето на Живко Тодоров, никога не е поставяло под съмнение развитието на този форум, каза г-жа Желева.- Напротив ние ще го развиваме и надграждаме, така че Стара Загора да се утвърди като европейското сърце на европейското кино!“

Беше представено журито. Председателят му проф. д-р Божидар Манов каза, че чест прави на организаторите и домакините , че успяват в това много трудно време да подходят отговорно и да подготвят блестящо този международен, силно въздействащ форум на европейското кино в България. Той подчерта, че от трите международни кинофестивали в България „Златната липа“ е най-младият, но затова пък с всички предимства на младостта.

В художествената програма беше представена част от спектакъла на Държавна опера Стара Загора „Джазоспекция“, а децата от „Жарава“ впечатлиха с изключителния си талант.

Фестивалът започна с последния филм с участието на Владо Пенев – „Рая на Данте“.

Той беше представен от неговия режисьор и сценарист Димитър Радев. Той призна, че когато е писал текста си, е представял репликите именно в устата на Владо Пенев и е бил истински щастлив, когато актьорът е приел да влезе в кожата на главния му герой – Данте.

Днес в 11:00 часа Владо Пенев ще даде пресконференция във фоайето на операта, на която могат да присъстват и всички негови почитатели. След това около 12:00 часа актьорът ще посади своята липа в Алеята на липите и ще открие паметна звезда с името си.

Росица Ранчева