40 ленти от 16 европейски страни съдържа афишът на „Златната липа“

40 филмови ленти от 16 европейски страни съдържа осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който започва на 29 май 2021 г. в Стара Загора“. Това уточни днес на първия брифинг директорът на феста Магдалена Ралчева. Първите й думи бяха на искрена благодарност към Община Стара Загора и лично към кмета Живко Тодоров за безрезервната подкрепа за реализиране на фестивала. За съжаление, за първи път от началото преди 9 години, Министерство на културата, както и други държавни институции, са отказали съдействие.

Четири са условните програми на голямото културно събитие:

В конкурсната програма участват 9 заглавия, всички създадени през 2020 г.: „Връзки“ – Италия; „Капитан Холивуд“- Русия, „Лято 85“- Франция, Белгия, „Началото“ – Грузия, Франция, „Обикновено семейство“ – Дания, „Оскар и Лили“- Австрия, „Сестричка“- Германия, „Страх“- България и „Хелене“- Финландия.

В извън конкурсната програма приоритет има отново датското кино със шедьовърът си „Още по едно“. Българското кино ще бъде представено с 14 игрални и документални ленти. Повечето от тях ще бъдат представени от творческите си екипи. Пребогата е и съпътстващата програма.

Председател на Международното жури е проф. д-р Божидар Манов – сценарист, продуцент, автор на десетки издания, посветени на киното. В програмата на фестивала, на 31 май от 17:30 ч. в Лапидариума на Регионален исторически музей той ще представи най-новата си книга „Фестивални срещи 2“ и ще подари 25 броя на присъстващите на събитието. Членове на журито са актрисата от Русия Елена Морозова, Антоан Рембо от Франция – писател и режисьор, Филип Байон – кинематографист от Полша и Камен Балкански – артист и кинокритик.

В експозето си проф. Манов подчерта високото отвоювано място на фестивала „Златната липа“ , заедно със София филм фест и „Любовта е лудост“ във Варна, който има вече 29 годишна история. Според нето Старозагорският фестивал има своя запазена марка. Той се концентрира върху новото европейско кино. Голям шанс за старозагорската публика е да гледа за 4-5 дни най- добрите ленти, създадени на стария континент.

На журналистическо питане с какво „Златната липа“ се отличава от другите кинофоруми Маги Ралчева каза, че фестивалът отговаря на тенденцията за децентрализация на културния живот в страната. Тя отново подчерта, че той съществува благодарение на отношението и грижовността на Община Стара Загора. Друга отлика е, че е за ново европейско кино, което е без аналог в България. Селекцията предлага най-новите и най-добри ленти. Единствен в България, а вероятно и в Европа, входът за прожекционните зали е свободен. Фестивалът създаде и възпита собствена публика, която от година на година става все повече. Не на последно място – това е очакван и много обичан фестивал.

Зам.кметът по културата на Община Стара Загора Милена Желева съобщи, че нито за миг пред общинското ръководство не е стоял въпросът да я има или не „Златната липа“. Тя е емблематична, полезна и потребна.

Г-жа Желева се извинява на зрителите и се обръща с молба към тях да проявят разбиране, но безкомпромисно ще се спазват противоепидемичните мерки. Това ще доведе до допускане в салона на операта до 50% пълняемост и след всяка прожекция освобождаване на залата за извършване на дезинфекция.

Зам.кметът благодари на Маги Ралчева за откриването на 1 юни на трета сцена за най-малките, които ще се насладят на специална програма.

След 3 часа днес, в 17.30 ч., пред западния вход на Държавна опера Стара Загора е стартът на церемонията по откриване на „Златната липа“ 2021. По червения килим ще преминат куп родни и чуждестранни кинозвезди, а на сцената любимият на всички нас актьор Владимир Пенев ще получи специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Ще има много интересна програма. Веднага след това ще започне прожекцията на новия български игрален филм „Рая на Данте“ (2020) с участието на Владо Пенев.

Росица Ранчева