Награждават лауреатите в конкурса за идеен проект на „Арена Стара Загора“

На 3 юни 2021 г. от 11:00 часа в Културен център „Стара Загора“ – фоайе – етаж 2, ще се проведе церемония по връчване на наградите на класираните победители на първите три места в конкурса за идеен проект на Многофункционална спортна зала, която ще бъде изградена в старозагорския парк „Артилерийски“. По време на събитието ще бъде направена презентация на проектите от авторските колективи.

От 14:00 часа ще бъде открита изложба с конкурсните проекти.

Припомняме, че общо 13 проекта се състезаваха за визията на бъдещата „Арена Стара Загора“. Те трябваше да се съобразят с прогнозната стойност от 20 млн. лв. без ДДС. Cгpaдaтa следва да oбeдинявa фyнĸции нa cпopтнo cъopъжeниe c ĸaпaцитeт 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c ĸoнфepeнтeн блoĸ, xpaнeнe, paзвлeчeния и peĸpeaция.

Журито, което класира проектите бе в състав –  председател  проф. д-р инж. Иван Марков – ректор на Университет по архитектура, строителство и геодезия, София и членове са: проф. д-р арх. Иван Данов – ръководител катедра „Жилищни сгради“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, проф. д.н. арх. Бойко Кадинов – представител на Камара на архитектите в България, ръководител на катедра „Обществени сгради“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, арх. Божидар Хинков – представител на Съюза на архитектите в България, Красимира Чахова – заместник кмет „Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности“ в Община Стара Загора, арх. Виктория Грозева – главен архитект на Община Стара Загора и Мария Боянова –  началник отдел „Обществени поръчки“  в Община Стара Загора.

Архитектурно студио АТЕК-ВД – София с управител проф. арх. Валери Иванов спечели конкурса с общо 88.61 точки и награда от 20 000 лв. Според него „…проектът има много задълбочено и комплексно градоустройствено и архитектурно проучване като са обосновани основните подходи, потоци и направления на движение.  Постарали сме се  проектът да се вписва оптимално в деликатната и сложна среда като стремежът ни е, сградата  да не е основна доминанта , а да се впише в средата. Заданието предполага един комплексен обслужващ център с акцент върху спорта, който да функционира денонощно, да стане знаков и да създаде предпоставки за финансова самоиздръжка, което е основен проблем за съвременните спортни съоръжение“.

На второ място с 84.71 т. е класиран екипът на „Тилев архитекти“- София. Той ще получи награда от 10 000 лв. Класираните на трето място са АТМ ЕООД – София с 83,79 т.  и награда от 5 000 лв.

Награждаването на лауреатите в конкурса беше забавено поради заведено дело в КЗК от старозагорски екип, класиран на задна позиция. Това отложи с близо година изготвянето на технически проект и възлагане на строителните дейности. Засега има осигурени 14.5 млн лв. от правителството на Бойко Борисов, т.е. в очакване сме на символична първа копка.

Росица Ранчева