Катя Зографова и наследник на генерал Вазов представят книга за Вазовия род

На 3 юни 2021 г. от 17:30 ч. на ІV експозиционно ниво в Регионален исторически музей Стара Загора ще бъде представена новата книга на литературния археолог Катя Зографова „Хроники на Вазовия род“, съобщават от Библиотека „Родина“.

Инициатор за написване на книгата е наследникът на рода, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, потомък на брата д-р Кирил Вазов. Той също ще присъства на представянето на книгата в Стара Загора.

Разказът за книгата „Хроники на Вазовия род“ би могъл да бъде такъв: „Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина въпреки всички изпитания в многовековната ни история. Родът преживява непосилни времена преди, по време и след Освобождението и особено след 1944, но неизменно се въздига от пепелищата. Съдбата му е сага за вечните ценности и несломимия дух на България. Иван Вазовите формули: „Жив е българският Бог“ и „Не ще загине!“, изречени след националните крушения, са ни жизнено необходими днес… Летописът доказва националната мисия на един емблематичен – едновременно скромен и велик сопотски род, обобщава приносите му в историята и културата на България.

Това са хроники на заедността, на родовата „Задруга Вазови“ в невралгичните точки на националната история. Времевата рамка е мащабна – от 17 век до наши дни. Почти неизследвани са духовните корени на рода, в чието начало са един свещеник и един забележителен книжовник – братята поп Иван и даскал поп Аврам. В този дълбинен хоризонт феноменът Иван Вазов вече е не необяснимо чудо, а закономерно явяване. До него застават братята му – 5 стълба на модерната следосвобожденска държава, реализирани в базисни, общественозначими професии. Вазови дават на България Патриарха на литературата ни, но и двама изключителни военни – генералите Георги и Владимир Вазови; журналиста, политика и дипломата Борис Вазов; лекаря, блестящ диагностик – д-р Кирил Вазов; търговеца и строителен предприемач Никола Вазов. Иван и Георги Вазови са министри, Борис е посланик в Чехия, Владимир е два мандата кмет на София, а д-р Кирил Вазов е директор на Българската болница в Цариград. Приносни са страниците за Съба Вазова като стожер на рода и поетеса, разказвачка и кореспондентка; за емиграцията на 3-ма от братята след детронирането на княз Батенберг; за подвизите на Вазови във войните за национално обединение, с акцент върху „героя от Одрин“ и „героя от Дойран“.

Открояват се премълчаваните хроники за политическите репресии и убийства на Вазови (Михаил през 1886 и Иван К. Вазов през 1945); за политическите обвързаности, прегрешения и наказания на рода; за русофила Иван Вазов contra Русия… Изследвани са не само като „строители на съвременна България“, но и в ежедневното им битие: семейната трапеза; Базовата София между салона и излета сред природата; здравето, болестите и хипохондриите; чудесните дарби и хобита на Вазовци.

Приложенията включват ценен архив, рисунки на Я. Вешин, Ел. Вазова, М. Качулев, над 360 снимки и факсимилета, голяма част от които се публикуват за пръв път.“

Dolap.bg