Откриват изложба „160 години от рождението на Атанас Кожухаров – основоположник на музейното дело в Стара Загора“

На 28 май (петък) от 17.30 часа в малка изложбена зала на РИМ-Стара Загора ще бъде открита изложбата „160 години от рождението на Атанас Кожухаров – основоположник на музейното дело в Стара Загора“.

Чрез снимки, документи и вещи ще бъдат представени основни моменти от живота и дейността на Атанас Кожухаров, създател и дългогодишен уредник на музея при Археологическото дружество „Августа Траяна“ в Стара Загора.

Атанас Кожухаров е роден през 1861 г. в Стара Загора. Завършва история в Университета в Загреб, Хърватия. Още като студент проявява интерес към историята на изкуството и литературата. След завръщането си в България работи като учител в Пловдив, директор на педагогическите училища в Казанлък и Шумен. През 1901 г. е назначен за директор на Девическата гимназия в Стара Загора. След това е окръжен училищен инспектор в Бургас, Сливен и Стара Загора. След 1908 г. се посвещава изцяло на изграждането на музейна сбирка в Стара Загора. През 1907 г. е един от основателите на Археологическото дружество „Августа Траяна“, председател на настоятелството и уредник на старозагорския музей. Той успява да осигури годишен бюджет на музея. През 20-те години на ХХ в. провежда археологически разкопки на крепостната стена на Августа Траяна, „Кръглата кула“, Каймашката могила, Шопова могила, праисторическото селище в местността Манастира край с. Борилово, средновековния манастир в местността Боров дол, сондажите при Берекетската и Азмашката могила и др.