7 филма на старозагорски ученици влизат в детската програма на „Златната липа“ 2021

Значимо място за детската аудитория предвижда и на това издание Международният кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“. В програмата са включени заглавията на 11 филма, повечето от които са късометражни.

Интересен акцент в детската програма на фестивала е силното присъствие на млади автори от Стара Загора. Ученици от три старозагорски училища участват със създадени от тях късометражни филми.

Екип от ученици от 10 и 12 клас на Природо-математическата гимназия „Гео Милев“ е автор на късометражната лента „Моята мечта“. Сценарист на филма е Тодор Митев от 11 „г“ клас, режисьор Галин Недков от същия клас, организатор Миглена Профирова от 12 „б“ клас. Участват и учениците от 10 „д“ клас, а идейна и морална подкрепа оказват преподавателите Станка Стойчева и Дима Петкова.

Филмът представя историята на една жена, преминала през трудности и изпитания в своя живот. От пълна бедност и безпомощност като ученичка, тя успява да стигне до върха в своята кариера като световноизвестна пианистка и да спаси болната си майка, защото не се предава и преследва мечтите си до край.

С два късометражни филма участват учениците от кръжока по сценаристика и филмово изкуство към Центъра за личностно развитие и подкрепа с художествен ръководител Николай Колев – сценаристът на игралния филм „XII а“ (2018) с режисьор Магдалена Ралчева. Първото заглавие е „Забранявам!“ с режисьор Йоан Иванов по сценарий на Мария Андреева, Яна Илиева, Радост Добромирова, Виктория Колева, Деамира Стефанова. Петминутната лента разказва за майка, която спира детето си от любимия му спорт по същия начин, по който и тя е била спряна като дете.

Второто заглавие под ръководството на Николай Колев е „Чиста душа“ (2021) с режисьор Мариета Хубенова, която е и сценарист в съавторство с Борислав Борисов. Също в рамките на 5 минути филмът разказва историята на млад клошар с физически недостатъци и реакциите, които предизвиква появата му от страна на възрастни, младежи и деца.

С четири заглавия в програмата на „Златната липа“ е включен Клуб „Седмото изкуство“ от Второ основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Клубът е създаден преди 4 години от ръководителя на направление „Информационни и комуникационни технологии“ в училището Владимир Илиев. Първата лента се казва „Избери живота“. Едноминутният филм носи посланието, че наркотиците са отказ от избор в живота и възможностите, които той дава, за да бъдеш истински щастлив.

Друго заглавие на Клуб „Седмото изкуство“ и режисьор Владимир Илиев е „Правилният ход“. В близо 6 минути авторът и 9 ученици от училището разказват интересна шахматна история, която поставя въпроса за цената на победата, за това кое е истинска победа и струва ли си да жертваме себе си в преследването на една цел.

„Стара Загора – заглавие на 8000 години“ е 10-минутна късометражна версия на едноименния документален филм от същия автор, в който учениците Емили Лазарова и Николай Златанов ни повеждат на пътешествие в историята на Града на липите.

Програмата включва и още едно заглавие на авторите от Второ основно училище – „Хами“ е ням филм, главен герой в който е плюшена играчка, която успява да предизвика „верижна реакция“, дарявайки с усмивки няколко деца, преди да се завърне при своя собственик.

Детската програма на „Златната липа“ 2021 включва и два пълнометражни филма от Дания. „Дъщерята на срамителката“ е фентъзи историческа драма за дворцови интриги и обрати в едно далечно кралство.

„Малкият Витело“ е пълнометражна анимационна лента на режисьора Дорт Бенгстън, която по весел начин разказва за малкия енергичен Витело и неговите приятели, които решават да му помогнат да открие кой е неговия баща.

Фестивалът ще бъде открит на 29 май в 17,30 часа в залата на Държавна опера Стара Загора. А специално за децата на 1 юни в залата на новия културен център „Стара Загора“ в бившия Синдикален дом ще се прожектират извънредно филми от детската програма.