На светлия 24 май двоен празник отбелязаха в Хан Аспарухово

На 24 май в центъра на старозагорското село Хан Аспарухово беше отбелязан двоен празник – на селото и на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Патронният празник на Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ беше отпразнуван на 11 май 2021г.“ Това съобщи за медията ни Станимира Димова, директор на училището.

В общоселското тържеството участваха деца от детска градина №55 „Незабравка“ и ученици от школото. Всички въодушевено запяха познатия химн на знанието „Върви,народе възродени“.

В богата художествена програма Детската градина се представи с „Танц на калинките“, драматизацията „Дядо ряпа вади“ и песента „Седнало е Джоре дос“. Учениците изпълниха много песни, танци и стихотворения.

Бяха припомнени интересни моменти от историята на селото.

Първото споменаване за селище в района е в 15 век в османските регистри. Преди освобождението от турско робство името му е на селото е Чавлакьой, което е сменено през 1897 на Цар Аспарухово. През 1950 г. е преименувано на Стамово на името на убитият партизанин Стамо Кирев. На 19 януари 1993 г. името на селото е променено на сегашното Хан Аспарухово.

В началото на XX век в селото започва строителството на църква. На 11 май (24 май нов стил) 1904 г. – един от най- светлите български празници, свързан с познанието и духовния напредък, църквата в с. Цар Аспарухово е осветена от Старозагорския митрополит Методий.

През 1921 г. учителят Михал Стоянов Писаров и съпругата му Райна Писарова стават инициатори за откриване на читалище в с. Цар Аспарухово. То носи името „Искра“. Първите му прояви са в областта на театъра – с местни сили се изнасят пиеси в училищна стая. По-късно е преустроена за салон по-голяма стая в сградата на общината, уредена е и богата библиотека.

Читалище „Искра“ е в центъра на културния живот в селото. Още през 1948 г. учителката Магда Комитова организира общоселски хор, който през следващите години е носител на редица отличия от окръжни и национални прегледи. Построената през 1973 г. нова сграда на читалището дава по-широки възможности за културен живот.

След демократичните промени станали на 9 ноември 1989 г. селото си връща старото име, но вече се нарича Хан Аспарухово. Ханаспаруховци се гордеят, че тяхното село е родно място на известната българска поетеса и писателка Магда Петканова (родена през 1900 г. в с. Цар Аспарухово, починала през 1970 г. в София) известна със стихосбирките си „Македонски песни“, „Изгубено камъче“, „Кавали свирят“, с пиесите си на историческа тематика, повести, сценарии на филми преводи от полски и сръбски език.

Днешните учители и читалищни дейци продължават отколешните традиции за отстояване на духовността, родолюбието и знанието.

Приветствие към присъстващите отправиха Петър Петров – кмет на селото и Станимира Димова – директор на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Dolap.bg