Честит 24 май! Върви, народе възродени!

С голямо тържество, празнично шествие и концертни програми Стара Загора отбелязва най-българския ден 24 май посветен на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Две поредни години това събитие не беше провеждано поради ремонт на бул. „Цар Симеон Велики“ и пандемията. Зажаднял да радостно общуване, за гордост да се покажат успехите на децата и учениците, на студентите и културните институти, рано-рано центърът на града и площада пред общината бяха препълнени с пременен и щастлив народ, очакващ радостни преживявания.

Малко преди 10:00 ч., под песента на камбаните от катедралния храм „Св. Николай“, водени от хоругви, всички свещеници от храмовете в Стара Загора, начело с Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан пристигнаха на площада. При изпълнение на живо на „Мила, Родино“ от Хора на Държавна опера Стара Загора, Смесен хор „Родина“ при едноименното читалище и Общинския духов оркестър бяха издигнати знамената на Република България, на Стара Загора и на Европейския съюз от кмета на Млада Загора Боряна Патеркова, Едислав Кунев – председател на Младежкия общински съвет и Александър Александров – младият омбудсман.

Със звънливото си гласче Виктория Костова рецитира любимото стихотворение на мало и голямо „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Празничен водосвет-молебен и благослов отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан. Във вълнуващото и мъдро слово той каза:

Братя и сестри,

Празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е толкова почитан от народа ни, защото от векове е неизменна част от пъстротата на душевността ни. Там, в дълбината на българското сърце винаги има огън, който никога не угасва, защото пламъкът му гори от искрите на вярата, родолюбието и словото.

Малко след раждането на Майка България, словото ни получава своите писмени знаци. Пресветата Троица в благия си промисъл за нас, а и за целия славянски род обдарява с духовна благодат светите равноапостолни Константин-Кирил Философ и Методий, които създават първата славянска азбука – глаголицата.

Сътворена от тези свети мъже, писмеността ни носи дух и вечност. Всяка буква от нея е връх на невидим духовен айсберг, който е част от безкрайността на родната ни душа. Със създаването на славянската азбука българската реч става неподвластна на времето. А в нея се крие изворът, събрал в себе си българската горест и радост, плачът и слънчевата веселба, трепетите и народните ни въжделения, цялото онова съкровище, което ни прави българи, носещи своите немощи, но и уникални в своето кръстоносене.

Дали случайно Бог избира нашата родина, за да бъде съхранен дарът, който е приготвил за целия славянския род? Въпросът е риторичен, а отговорът е, че няма случайни неща. Факелът на славянката писменост е запален с много труд, лишение и страдания от боговдъхновените св. Кирил и св.Методий. После е предаден и поет от „народ , който преминава през своите Голготи и Възкресения със същата вяра и смирение, както и самите славянски първоучители. Явен знак за духовна приемственост между създателите и продължителите на това епохално дело.

Българският род, чиито делник векове е мъченически, продължава пътя на мъчениците на словото, светите Солунски братя и техните ученици. Роденото от св. Кирил и св.Методий израства в люлката на българската душа. Учениците на светите братя, приети с любов от св. Княз Борис и народа ни, с просветните си трудове обучават много свои последователи, превеждат на славянки богослужебните книги и ги разпространяват по цялата страна. От България славянската писменост преминава при руси, сърби и румънци.

Милост Божия, че празнувайки днес паметта на Солунските братя, ние продължаваме великата им и спасителна мисия, чиито корени над хиляда и сто години дават живот на българския народ и на цялото славянство. Прекланяме се пред бъзсънните им нощи, родили народната ни писменост и литература, пред трудовете им по преводите на свещените книги, пред добродетелите и себеотрицанието на учениците им и на стотиците хиляди техни безименни последователи.

Нека с признателно сърце подражаваме на вярата, стоицизма и родолюбието, които те непрестанно носят и с твърда надежда да отправяме молитва към тях. Да съхраним и традицията на този празник – най-българския, да отдаваме и заслужена почит на родните ни дейци на културата, учители и ученици и на всички, които влагат себе си в строежа на българщината.

Бог да благослови България и страдащото и побеждаващо българско сърце, частица от което сме всички ние, да продължава да бие силно и във вековете пред нас. АМИН“!

Всяка година на светлия 24-ти май Община Стара Загора отличава своите най-изявени деца, младежи, личности и колективи в областта на науката, образованието, културата и изкуството с наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“.
Десетокласникът от ППМГ „Гео Милев“ Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от СУ „Максим Горки“ получиха индивидуални награди „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за постигнати призови места в национални олимпиади.
В направление „Култура и изкуство“ с индивидуална награда беше удостоен Виктор Стоев, ученик в 4 клас в СУ „Васил Левски“ и възпитаник на Музикална школа при НЧ „Родина-1860“, за забележителни постижения в национални и международни музикални конкурси и спечелени високи награди. С колективната награда „Млада Загора“  в същото направление беше удостоена Вокална студия „Усмивки“ при НЧ „Родина- 1860“, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Маликатова, за постигнати високи отличия в международни и национални форуми. Само през настоящата година „усмивките“са завоювали общо 48 индивидуални и колективни престижни  награди.

Индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ беше присъдена на доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийски университет, за изключителен принос за развитието и просперитета на висшето учебно заведение. Със същата награда посмъртно беше удостоена и  Антония Сукманова, учителка по Български език и литература, за доказан професионализъм и принос в учебно-възпитателната дейност в СУ „Максим Горки“.
В същото направление бяха присъдени и две колективни награди-  на Шесто основно училище „Свети Никола“ като 180-годишно духовно средище на просвета и с иновативни практики в обучението, както и на педагогическия колектив на Второ основно училище „П.Р.Славейков“- за постигнати високи резултати в учебно- възпитателната и извънкласната дейност.
С индивидуалната награда в направление „Култура и изкуство“ бяха отличени директорът на Библиотека „Родина“  Слава Драганова като еталон за работа в библиотечното дело и българската книжовност и Лилия Филипова- за големия ѝ изследователски принос в проучването, опазването и популяризирането на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора и региона.
С Награда за гражданска доблест бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които през изминалите месеци бяха доброволци в ковид отделения. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и на екипите на Детска градина № 2 „Зорница“ и на Детска ясла № 7 „Еделвайс“ за проявена съпричастност към работещите в ковид отделения.

Всички отличия връчи лично кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров:

Честит празник на всички!- каза градоначалникът.- Бъдете живи и здрави! На всички учители, преподаватели и дейци на културата отправям специални благодарности от мене, от цялото общинско ръководство и всички институции в града, защото Вие го заслужавате! Благодарим Ви! На добър час и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, защото тя е повече от необходима!“
Поздрав към старозагорци отправи и кметът на Млада Загора Боряна Патеркова:
24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на светите братя Кирил и Методий ни зове да бъдем заедно“, каза единадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан”.
Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години светско образование в Стара Загора. Хоровете запяха химна на българската просвета и духовност „Върви, народе възродени!“

И тръгна народът! Започна дългоочакваното шествие през шпалир от хиляди празнуващи старозагорци. След блока на официалните лица, воден от градоначалника Живко Тодоров и председателя на Общинския съвет Мария Динева, по бул. „Цар Симеон Велики“ премина Тракийски университет с над 600 преподаватели и научни работници и над 10 000 студенти. 24 май е професионален празник на старозагорската алма матер. След тях се заредиха 28- те общински детски градини и една на военните. С децата и учителите им дефилираха и щастливите родители. После започна манифестацията на началните и основните училища, на гимназиите, на културните институти.

Празникът продължи на сцената пред общината с пъстър концерт с участие на ДЮА „Траянци“ при ЦПЛР, ДЮА „Загорче“, танцова формация „Димитров“, ВС „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860“, ВС “Розов свят“ при НЧ „Св. Климент Охридски -1858“,Детска танцова школа „Настроение“ при НЧ „Настроение 2017“ и ДЮНХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ .

Днес от 17:00 ч. в парк „Артилерийски“ ще започне концерт „За празника с любов“ на детски и младежки творчески формации от ЦПЛР Стара Загора и читалища от общината.

Росица Ранчева