Отличени в конкурса „Моят любим учител“ – „Хвала вам, български учители“

Скъпи приятели,

На 9 февруари тази година обявихме Конкурс за написване на есе на тема „Моят любим учител“ организиран от сайта ни Dolap.bg – сайт за култура, образование, наука, православие, пътешествия и пр. позитивни новини с подкрепата на Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора.

Целта на конкурса е да се разкаже за учители -личности, които са не само добри професионалисти, а и хора с мисия. С примера си те променят света на своите ученици, мотивират ги да се развиват и усъвършенстват, да мислят и действат като достойни и модерни личности на 21 век .

При обявяването казахме, че в конкурса могат да участват ученици от всички училища на област Стара Загора в три категории: първи-четвърти клас ; пети-седми клас; осми-дванадесети клас и вече завършили училище. Текстът не биваше да бъде повече от 100 машинописни реда. Изискването бе есето да бъде написано за конкретна личност – вълнуващо, честно, искрено, атрактивно.

Получихме общо 29 есета за конкурса – 4 от вече завършили ученици, 5 – от гимназисти, 5 – от ученици от начален клас, 15 – от прогимназиалните класове.

Изключително сме радостни, че есета ни изпратиха от София, Кърджали, Чирпан, Казанлък.

Трогна ни всяка една мила дума, всеки спомен с любимия учител, искрената любов, с която всички пишат. Сред тях най-много са седмокласниците и е разбираемо – раздялата с любимото училище, в което са били от много мънички до пораснали тинейджъри е особено чувствителна. В тази именно година порасналите момичета и момчета си дават сметка за спомените, които ще вземат в сърцето си, за първите уроци /не само учебни, а и житейски/, за обичта, за специалното внимание, с което са били обградени. Същевременно обаче седмокласниците и изобщо учениците в прогимназия /вече/ имат ясни критерии за любим учител, имат отношение към определени предмети, много често повлияно именно от преподавателя, имат изградени стойности.

Във всяко едно от есетата имаше зрялост и много емоция. Благодарим ви, че ни дарихте с тази хубава емоция. Докато ги четяхме и ние бяхме заредени и окрилени.

Много ни беше трудно да преценим, как да излъчим победителите. Събра се един голям свитък есета с поощрения, всяко едно от тях също бихме искали да отличим. Но скромният награден фонд ни ограничи да бъдем взискателни и да направим следната преценка и да отличим с грамота и ваучер за книги от книжарница „Хеликон” на стойнос /по/ 50 лв.:

Във възрастовата група на гимназистите – Ибрахим Бейсим Ахмед от Езикова гимназия „Христо Ботев” в гр.Кърджали. Той е създал удивително красив образ в „златна рамка с диаманти”, на която е написано името на любимата му учителка – Диана Чиева. За Ибрахим тя е „умел капитан, направляващ своя кораб”, „толкова жертвоготовна, че ако бяхме на фронта и някой от нас бе ранен, тя би преминала между летящите патрони, за да ни помогне. Дано слепците прогледнат и се качат на борда на този кораб, за да узнаят всъщност колко е важно образованието – точно като попътен вятър, бутащ към златни съкровица, сиреч успехи”. Браво, Ибрахим!

В прогимназиалната възраст 5-7 клас отличихме двама ученици:

 Преслава Калчева, 7 клас, ОУ”Митьо Станев”. Тя е написала сериозно и аргументирано есе за преподавателката си по история Росица Проданова. На снимката учителката не се различава от учениците, толкова е млада и красива. Преслава разказва, как винаги в часовете по история относно изучавания материал си задават въпроса „Защо се е случило това” или „До какво е довело дадено събитие?, за това, как учителката ги поощрява да търсят странични източници на знание, да ползват библиотеката. За нас особено ценни бяха думите на Преслава за „огромното желание на госпожа Проданова да ни научи, колко важно е уважението към учителите и тяхната работа”. Браво, Преслава!

Константин Стефанов Стоянов, 6 клас, ОУ”Кирил Христов” разказва за любимата си начална учителка Маргарита Кирилова. „Всичко, което е взето от Вас, ще ми бъде полезно и ще стане сто пъти по-значимо” – пише Константин. Той разказва за учителката, съчетала „различни герои в едно лице”. Откроява, че ги е възпитала в учениците си „доброта, сърдечност, патриотизъм и още много други ценни качества” и че е оставила в тях думите „Знанието дава нови възможности”.

В начална възраст 1-4 клас победителят се казва Иван Цветелинов Кирилов, 4 клас, Пето основно училище „Митьо Станев”. В есето си той с любов разказва на учителката си Диана Велчева и я нарича „учителката с най-топлите очи, сбрали в себе си слънцето на детския ми свят”. „Тя ми показа, как хората се усмихват с очи, как в погледа на честните очи е скрита всяка тайна. Нейните очи щедро раздават пламъче, палят огън и нищо не очакват в замяна” – пише красиво Иван Кирилов. Браво, Ваньо!

Благодарим на тези, които вече завършили училище, ни изпратиха своите спомени за любимия учител !

Всички участници в конкурса ще получат специална грамота за участие и книги, осигурени от Регионално управление на образованието-Стара Загора на церемония, за която ще бъдат известени допълнително.

Честит празник!

Огромно благодарим на всички участници!

Екипът на Долап.бг – Уляна Кьосева, Росица Ранчева

Всички есета може да прочетете ТУК https://dolap.bg/?s=%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%B8%D0%BC+%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB