Майстори на живописта представят в Художествена галерия Стара Загора

На 20 май 2021 г. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора беше открита изложба „Живопис от 80-те години на ХХ век“. С нея, в навечерието на 24 май, Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен гостува на Стара Загора.

Експозицията включва 31 произведения на част от художниците, които определят облика на българската живопис от този период.

„Подбрали сме най-известните автори от това, което притежаваме и най-добрите им творби, за да ги покажем на старозагорската публика, каза специално за Dolap.bg Маргарита Пенева, директор на Художествената галерия на Сливен. – Благодарение на проф. д-р Марин Добрев тук почитателите на живописта ще видят най-доброто от най-доброто като колекция . Сред тях са творбите на Генко Генков, Георги Божилов, Лика Янко, Александър Петров, Светлин Русев, Ванко Урумов, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Иван Кирков, Димитър Казаков, Найден Петков, Василка Монева, Георги Баев и др“.

Началото на Художествената галерия „Димитър Добрович“ е сложено през 1905 г. с дарение на 14 картини от Димитър Добрович на читалище „Зора“, сподели г-жа Пенева. Сега фондът, който наброява около 8000 единици е разположен в три отделни сгради. Къщата на Миркович е паметник на архитектурата с национално значение. Тук е постоянната колекция „Старият Сливен“ – дарение от семейството на сливенския художник проф. Добри Добрев. В Узуновата къща, която се намира в абсолютния градски център на града на 100 воеводи е дарението на проф. Богомил Райнов – графична колекция – ХІХ-ХХ в. предимно френски автори. Зала „Сирак Скитник“ събира българско изкуство от началото на ХХ в. Тук има отдел „Християнско изкуство“, както скулптури и графици.

Изложбата може да бъде посетена до 19 юни 2021г..

На есента Старозагорската художествена галерия ще върне визитата на Сливен с избрано от петте издания на Балканското квадринале „Митовете и легендите на моя народ“.

Росица Ранчева