Концерт „От класиката до рока“ ще отбележи красив рожден ден на Надя Тончева

На 4 юни 2021 г. под надслов „От класиката до рока“ в Старозагорска опера ще се състои юбилеен концерт посветен на красива кръгла годишнина на голямата джазова певица Надя Тончева.

Първата част на концерта ще бъде с участието на симфоничния оркестър на Държавна опера Стара Загора. На диригентския пулт ще бъде Красимир Къшев, с когото двамата са съученици от Музикалното училище.

Гости на събитието ще бъдат някои от най- изтъкнатите български музиканти, с които Надя работи през последните години – Ангел Заберски, Александър Леков, Кристиян Желев, Димитър Русев. Ще участват и възпитаници на любимата преподавателка от НУМСИ „Христина Морфова“.

Програмата включва популярни произведения от различни музикални стилове.

Черешката на тортата“ ще бъде изпълнения на Васил Георгиев, повече известен като Васко Кръпката, с когото юбилярката я свързва дългогодишно сътрудничество.

С кратък видеоматериал ще се превърти времето назад, през 80-те години, за да си припомним вокална формация „Траяна“ в годините на нейното създаване. Тогава Надя е част от нашумялата уникална група. С изпълнение на една от песните на „Траяна“ в концерта ще се включи и смесен хор „Петко Стайнов“ с диригент Младен Станев.

Надявам се, че така подбраната разнообразна и емоционална програма ще допадне на ценителите на стойностната музика и ще ги пренесе поне за два часа в един по-красив свят“,- сподели за Dolap.bg Надя Тончева.

Родена съм в гр. Казанлък на 24 юли 1961 г, но почти целият ми творчески път е преминал в града на липите. Ето защо мога да твърдя, че Стара Загора е моят втори роден град, каза юбилярката. – Тук дойдох още като ученичка в Музикалното училище, където сега преподавам, след това бях част на емблематичната вокална формация „Траяна“. На нея посветих с любов и благодарност осем от най- младите си години“.

Надя Тончева завършва висше образование в Музикалната академия в Пловдив със специалност пиано.

В началото на 90 – те години, след преустановяване дейността на група „Траяна“ работи в чужбина като певица и пианистка – в Гърция, Кипър, Норвегия, Швейцария, Канарските острови, Ливан, Сирия, Мароко, Египет, Израел.

След близо десетгодишно пътуване и работа зад граница осъзнава, че всичко родно й е много скъпо и че нейното място за живот и творчество е в България.

Благодаря на Бог, че ми отреди да правя това, което най- много обичам – да пея!

От 15 години съм преподавател по поп и джаз пеене в НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора и считам, че изпълнителската и преподавателската дейност не само не си пречат, но много се допълват“ – убедена е г-жа Тончева.

С младежко дръзновение, божествен талант, висока естетика и култура Надя Тончева и приятели ще превърнат концерта „От класиката до рока“ в незабравим празник на духа.

Росица Ранчева