24 май ще бъде отбелязан в Стара Загора с празнично шествие

Празнично шествие по повод 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе в Стара Загора. В него ще се включат блокове на културни и образователни институции, ученици и студенти. Шествието ще тръгне от площада пред Община Стара Загора и ще премине по централния булевард „Цар Симеон Велики“.

Тържественото честване ще започне в 10.00 часа пред сградата на местната администрация с ритуал за издигане на националното знаме на Република България. Националният химн ще бъде изпълнен от Хора на Държавно опера-Стара Загора,  Хора при НЧ „Родина-1860“ и Общинския духов оркестър. Празничен водосвет-молебен и благослов ще отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

След официалните приветствия, ще бъдат връчени наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“, които се присъждат за постижения в културата, изкуството, образованието и науката.  Емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ ще бъде изпълнено от Виктория Костова. Към небето ще полетят 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора .

В 11.30 часа на площада пред Общината ще започне празничният концерт по повод 24 май. В него ще участват ДЮА „Траянци“ при ЦПЛР, ДЮА „Загорче“, танцова формация „Димитров“, ВС „Усмивки“ при НЧ „Родина-1860“, ВС “Розов свят“ при  НЧ „Св. Климент Охридски -1858“, Детска танцова школа „Настроение“ при НЧ „Настроение 2017“и ДЮНХ „Жарава“ при НЧ „Родина 1860“ Стара Загора.

В празничния ден от 16.00 часа в зала №33 на Регионален исторически музей Стара Загора главен уредник Райна Антонова ще изнесе лекция на тема „Просвета и култура в следосвобожденска Стара Загора”.

Час по-късно в парк „Артилерийски“ ще започне концерт „За празника с любов“ на детски и младежки творчески формации от ЦПЛР Стара Загора и читалища от общината.
На 24 май от 18.00 часа на площада в старозагорското село Кирилово ще се проведе „Празник на моя роден край“ по повод 100-годишния юбилей на местното читалище.

Всички събития ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Павлина Дудева