Ученици на СУ „Иван Вазов“ откриха изложба посветена на патрона на училището

На 20 май 2021 г., в двора на Художествена галерия „Алба Авитохол“ над 60 ученици от СУ „Иван Вазов“ откриха изложба, посветена на 180-годишнината от откриването на училището им. Рисунките на малките художници от първи до четвърти клас, са част от конкурсните творби, посветени както на патрона на училището Иван Вазов, така и на знаменателни събития, през годините назад. Голяма част от експозицията е заета от прекрасните портрети и стихотворения на ученичката от 10 клас Ивета Димитрова, посветени на одите от стихосбирката „Епопея на забравените“.

В салона на галерията, на големи табла са показани моменти от историята на училището, важни документи, снимки на сградите, в които се е помещавало училището, изписани са имената на някои от големите българи – писатели, поети, художници, артисти, учени, лекари и пр., възпитаници на училище „Иван Вазов“. Тук е и първото знаме на гимназията от 1942 г., осветено от Старозагорския митрополит Климент. За 150-та годишнина на училището е направено ново знаме, което присъства на всички големи тържества.

Преподавателката по история Велина Узунова, която е една от главните движещи сили на честванията разказа пред многобройните присъстващи ученици, родители, учители и граждани моменти от историята на училището. То е пряк наследник на тогавашното училище „Свети Никола“. Отваря врати на 1 март 1841 г. с пръв светски даскал е Атанас Иванов, подпомогнат от видните старозагорци Александър Екзарх, Господин Хаджиславов, Иван Стоянов и т.н.

През 1850 г. е построена сградата му . По време на Руско-турската освободителна война и опожаряването на града, тази сграда е унищожена, но в последствие нарисувана от Георги Данчов- Зографина, възпитаник на школото.

След полагането на основния камък за възстановяване на града през 1879 г. първите решения на общинската управа е да се съберат средства за построяване на нова сграда на училището. Днес там учи ПГСАГ „Лубор Байер“. От цяла Южна България се стичат ученици, за да учат в Мъжката гимназия „Иван Вазов“. Това налага да се построи нова сграда на ул. „Генерал Столетов“. Днес там учи ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Само една паметна плоча с лика на дядо Вазов напомня за предишните стопани. След това е построена четвъртата сграда, предназначена за „Иван Вазов“, където се намира и досега.

Приветствие към присъстващите поднесе Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ при Община Стара Загора.

От името на настоятелството на Народно читалище „Христо Танев 2020“ секретарят Васа Русева подари на училищната библиотека четири сборника с докладите от Националната конференция на тема „Историческото наследство на Стара Загора, Тракия и Балканите“, както юбилейно издание – вестник от 7 юли 1970 г. послучай 120 г. от рождението на Иван Вазов.

Изложбата ще остане открита до 1 юни 2021 г., когато ще бъде открита нова изложба на възпитаниците на училището, със съдействието на НЧ „Христо Танев 2020“.

Росица Ранчева