Уникални аудио записи върнаха за нов живот старозагорски поети

Навръх големия християнски празник Св. св. Константин и Елена, в навечерието на 24 май – Денят на светите братя  Кирил и Методий и на българската азбука, точно на 85-ия рожден ден на Радио Стара Загора, в Музей „Литературна Стара Загора“ се състоя знаменателно събитие. В присъствието на представители на културната общност, начело с Милена Желязкова – зам.кмет по културата на Община Стара Загора и Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“, директорът на първото извънстолично радио Здравко Георгиев връчи на директора на Музея Иван Матев дарение от близо 80 автентични записи с гласовете на старозагорски поети, писатели, литературни критици, интелектуалци и пр.

Духовно въздигнат порив на нашите сърца, днес, в навечерието на пребъдния празник на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, ни събра спонтанно тук- във възродения храм на старозагорската и националната ни култура,- каза във вълнуващото си слово Иван Матев.-  А поводът е повече от знаменателен. По стародавна, неписана българска традиция, в това сакрално за духа и културата ни време, музеят приютил гордите сенки и нетленното творчество на старозагорските писатели и поети, получава безценен духовен дар. Всеобщо уважаваната от всички нас медия – Радио Стара Загора, дарува Старозагорския литературен музей, който имам щастието и творческа привилегия да ръководя, с огромна колекция от автентични фонозаписи, съхранили за нас и бъдните ни наследници гласовете на повече от деветдесет писатели, поети и книжовници -наши съграждани, съзиждали с любов и самопожертвование през ХІХ, ХХ и ХХІ век, старозагорската, а и националната българска култура.

Какъв по- голям, а и по-необикновен, а и по-желан подарък за 24 май- празникът на Словото, Музей „Литературна Стара Загора“ би могъл да получи! Признавам, че и през ум не ми е минавало, че днес – пред очите на всички Ви, ще поема с ръцете си подобно съкровище, че ще стана пазител на едно вековно унаследено литературно богатство, което би укрепило за векове напред духа на нашия град, а и на България.

А този свещен дар идва тъкмо навреме. Ние и особено младото поколение, комуто принадлежи бъдещето на Отечеството, се нуждаем, както никога досега, от духовните стълбове на нацията ни – крепителите  на българския дух, чиито огледален образ, прескочил с гласа си епохите, можем да съзрем и възприемем интелектуално единствено чрез литературата, при това в най-чистия й вид – във виденията на поетичните и морални прозрения.

Още преди две хилядолетия великите държавостроители – социално практичните римляни са казвали:“Bis dat,qui citi dat” (Двойно дава, който навреме дава!). Как безусловно е защитен този древен принцип и с днешния дарителски акт! Едва ли е нужно да коментираме, да тълкуваме величината и съдбовния размах на случилото се. Но безспорно е, че в цивилизационния ни път, ние драстично се нуждаем от процеса на припомняне, от съхраняване и въвеждане в нови естетически измерения на благодатните умствени и сърдечни разкрития на предците. Съдник във всички случаи ще бъде времето, а неизменен ценител – историята. Историята на нашето духовно въздигане и преосъществяване като народ, като памет и християнска надежда за спасение.

От името на Музей „Литературна Стара Загора“ и лично от мое име благодаря от сърце и душа на великодушния, национално загрижен и достоен наш институт дарител – Радио Стара Загора. Оставам с дълбоко уважение и духовно съпричастие към всички Вас. Бъдете щастливи! Бог да Ви благослови и да Ви пази“- каза в заключение Иван Матев.

Тази година е юбилейна за Радио Стара Загора, което навършва 85 години – първото извънстолично радио – каза Здравко Георгиев. – На 21 май 1936 година със заповед на Сирак Скитник – наш известен интелектуалец, радиото започва своя път.

Някой да не смята, че институцията си тръгва от самото начало, както я виждате, с цялата й професионална журналистика, сграден фонд и пр. В началото е имало само 50 плочи, които са се въртели. Първият глас на Радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, което още в началото ни сродява с театъра, с театралния живот в Стара Загора. Старата сграда е била на мястото на днешния Универсален магазин. През 70-те години вече беше съборена, но по-възрастните си спомнят, че е имало кебапчийница на бай Киряк. Сега си представете, как възгласите и песните на подпийнали клиенти влизат в ефира на Радио Стара Загора. Но това е много романтично, много красиво начало.

За изграждането на предавателя, който се намира в село Могила и много от Вас са виждали едни високи антени, селското училище прави дарение – своя земя, за да бъде изграден този предавател. Това е едно всенародно дело – радиото в Стара Загора . Нашите съграждани са знаели, че това е нещо много важно, много модерно. Те са искали да бъдат в много по-голяма степен европейци, отколкото днес ние съзнаваме това.

Как ни хрумна да направим това дарение. Прослушвах едни записи и изведнъж чувам гласа на Веселин Ханчев. Настръхвам и си казвам, че това е нещо уникално и повече хора трябва да го чуят. „Под дъжда, който чука невидим в листака…“ Много е популярно. Но когато човек го чуе Ханчев да го рецитира е нещо съвсем различно. Реших че е добре, заедно с колегите, тези гласове да оживеят отново, да имат нова плътност…Къде да е техният дом – естествено в Литературния музей Стара Загора.

Смятам, че това е нещо много хубаво. Радвам се, че това беше прието веднага и от директора на Литературния музей Иван Матев, и от Община Стара Загора – от Милена Желева и Диана Атанасова…Никой не се замисли за миг дали трябва да направим това, което в момента се случва.

Благодаря на всички, които тук присъстват и на тези, които ни окуражаваха, че това е нещо хубаво. Хубаво е тези гласове да се чуват тук, в техния дом от повече хора. Не само заради литературната слава на Стара Загора, а защото ние имаме нужда от тези гласове. Това не са само гласове на поети и писатели, това са и разкази за тях. Това са едни мъдри слова, които понякога забравяме. А те са много ориентирани в бъдещето!“ – каза в заключение Здравко Георгиев и връчи безценното дарение.

За прекрасния жест благодари ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя връчи Свидетелство за дарение на Радио Стара Загора от името на Община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“ за дигитализирани аудио записи с гласовете на видни интелектуалци, поети, писатели и книжовници, както и разкази на техни съвременници от фонда на Радио Стара Загора.

Отправям огромна благодарност към целия екип и ръководството на Радио Стара Загора, към всички негови служители – журналисти, тонрежисьори и техници, които през всичките тези 85 години назад са правили тези записи и най-важното – съхранявали са ги, – каза Милена Желева. – Зная, че година време отне този процес за прехвърляне на записите от магнетофонни ленти на съвременни носители, за да бъдат достъпни в днешната дигитална среда, което е изключително важно. Да могат да стигат до повече млади хора, не само до онези, които са увлечени от литературата и поезията, които идват в музея. С помощта на IT-специалистите на Общината ще направим така, че тези записи да бъдат достъпни и на сайта на „Литературна Стара Загора“, който е много атрактивен. Наистина е безценно това, което получихме от нашето радио – не само за музея и Стара Загора, а и за цяла България.

Всички познаваме и ценим Иван Матев. Той е нашата жива съкровищница. Да ни е жив и здрав. Ние винаги ще го подкрепяме с каквото можем!“- каза г-жа Желева.

Присъстващите бяха поздравени и от четвъртокласничката Виктория Божкова от СУ „Максим Горки“. Очарователната госпожица виртуозно изпълни на саксофон парчетата „История на една любов“ и „Веsame Mucho”.

Паметното тържество продължи с рецитал под наслов „Литературни гласове – оцелели във времето“, поднесен от творческия тандем Иван Матев и актьора Ивелин Керанов. Присъстващите имаха удоволствието да чуят въвеждащи текстове към творчеството на Иван Мирчев, Иван Хаджихристов, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Жеко Христов, Стойчо Стойчев  и Янко Димов и техни избрани стихотворения, както и съхранените гласове на Иван Мирчев, Жеко Христов и Янко Димов.

Росица Ранчева