2088 старозагорски зрелостници се явиха на матура по Български език и литература

В 33 училища в област Стара Загора Държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по Български език и литература, който се проведе на 19 май 2021 г. започна нормално, без никакви проблеми и завърши пак така – без никакви проблеми“. Това съобщи за Dolap.bg Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление по образованието. „ От заявилите желание за ДЗИ 2295 – 2157 зрелостници бяха допуснати до матура, но се явиха 2088. 69 не са се явили по неизвестни причини. Колегите споделиха, че повече от неявилите се са от минали години, които явно не са се чувствали достатъчно подготвени и ще се явяват на следващи сесии. Нямахме карантинирани ученици“.

Г-жа Димитрова съобщи още, че не е имало анулирани работи и не са хванати „пищови“. Навсякъде е имало необходимият брой квестори. Спазени са всички противоепидемиологични мерки. Зрелостниците са влизали в определените класни стаи със служебна бележка в електронен формат и лични документи в оригинал. Задължително е носенето на предпазна маска и прозрачен плик за лични вещи.

Вторият държавен зрелостен изпит по избор на предмет ще се проведе утре – 21 май 2021 г. Най-много са заявили желание да положат изпит по английски език, биология и география, най – малко – по физика и химия. По италиански език няма нито един желаещ.

Вместо по предмет по избор 710 зрелостници ще се явят на ДЗИ за придобиване степен на професионална квалификация.

Росица Ранчева