Фестивал на знанието проведе Тракийски университет

Първи Фестивал на знанието проведе на 19 май 2021 г. Тракийски университет Стара Загора. В напълно преобразения двор бяха монтирани девет шатри – информационни кътове на факултетите и колежите. Нахъсени студенти и преподаватели възторжено обясняваха на любопитните кандидат-студенти и гимназисти, на родители , учители и гости, специалностите, спецификите, условията за кандидатстване и всички предимства да си студент на Тракийски университет.

Приповдигнатото настроение на многобройните присъстващи се подсилваше от отделните номера – песни, танци, игри, предлагане на лакомства и вода, на картини и пр. с цел привличане на вниманието и „зарибяване“ за съответния факултет.

В присъствието на академичното ръководство ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков поздрави присъстващите на събитието:

Сърцето ми е изпълнено с радост и щастие, като виждам, че форумът пак се напълни с хора след толкова дълго време карантина, каза доц. д-р Ярков.- Аз съм ректор от година и половина, но имахме възможност само три месеца да работим в нормална обстановка. Пандемията ни раздели. Мисля, че днес слагаме начало към връщане на нормалния начин на живот… Радвам се, че имаме възможност отново да се видим след дългия период на онлайн обучение. Щастлив съм, че имам възможността лично да поздравя и наградя нашите студенти за успехите им в обучението, в научно-изследователската дейност и спорта и да им пожелая нови, още по-големи бъдещи успехи.

Гордеем се с Вашите постижения, колеги и с това, че Вие сте наши студенти, че избрахте именно Тракийски университет, за да получите висшето си образование. Сигурни сме, че и Вие вече сте убедени в правотата на избора си за висше училище.

Тракийският университет е учебно заведение, което Ви предлага възможности не само за обучение, а и за развитие на Вашите интереси в науката, изкуствата и спорта.

Надявам се и кандидат-студентите, които са дошли днес на нашия празник, да се почувстват тук като у дома си и разпознаят Тракийския университет като мястото, в което искат да продължат своето образование.

Уверен съм, че днес едновременно със забавлението, тук на нашия форум ще откриете и Вашата специалност. Тази, която ще осмисли живота Ви и ще Ви носи удовлетворение и радост, когато се реализирате в нея.

Уважаеми кандидат-студенти, днес Вие може би ще се срещнете с Вашите бъдещи колеги и преподаватели и за много от Вас те ще се превърнат във вдъхновяващ пример след време.

Скъпи колеги, преподаватели и служители на Тракийски университет, приемете моите поздравления за Вашата отдаденост към работата Ви в университета и за изпълнението й като Ваша мисия.

Пожелавам Ви днес да изживеете заедно незабравим хубав ден! Желая Ви да бъдете здрави, да имаме самочувствие, че сте студенти на Тракийски университет!“- каза в заключение ректорът.

Тракийският университет заявява себе си като университет на бъдещето, а такъв го правят неговите факултети, колежи и филиали. На информационните кътове на знанието всеки можеше подробно да се запознае с предлаганите специалности и възможности за обучение. В университетската информационна мрежа, която е изградена от отдели кътове на знанието – факултетите на университета, нагледно се представи широкият спектър от професионални възможности. Всеки можеше да направи най-добрия избор, да намери най-добрата посока за професионално развитие. Кътовете на знанието предлагаха подробна информация и различни материали, необходими за кандидатстване, обучение и реализация. Тук можеше свободно да се разговаря с бъдещите колеги и преподаватели и да се усети животът в Тракийския университет.

Двама студенти – Тео и Габи представиха всички специалности по факултети и колежи, които се предлагат в Тракийски университет:

Аграрен факултет предлага специалностите: Зооинженерство, екология и опазване на околната среда, Агрономство, Полевъдство и етерично-маслени култури, Аграрно инженерство, Рибовъдство и аквакултури.

Ветеринарномедицински факултет – Ветеринарна медицина.

Медицински факултет – Медицина, Медицинска сестра, Акушерка, Лекарски асистент, Социални дейности, Медицинска рехабилитация и ерготерапия, Управление на здравни грижи.

Педагогически факултет – Предучилищна и начална училищна педагогика, Начална училищна педагогика с чужд език, Социална педагогика, Специална педагогика, Педагогика на обучението по информационни технологии, Педагогика на обучението по изобразително изкуство и графичен дизайн.

Стопански факултет: Аграрна икономика и търговия, Регионална икономика и управление, Бизнес икономика, Местни финансии, Информационни технологии в икономиката и управлението.

Факултет „Техника и технологии“- Ямбол: Дизайн, технологии и мениджмънт на модната индустрия, Автотранспортна и земеделска техника, Автоматика и компютърни системи, Електротехника, Топло и газоснабдяване Индустриално инженерство, Технология на храните.

Медицински колеж: Рехабилитатор, Медицински лаборант, Помощник фармацевт, Медицински козметик и Медицински оптик, Ергономичен техник.

Департамент за информация и повишаване квалификацията на учителите предлага дългосрочни форми на следдипломна квалификация, краткосрочни квалификационни курсове с обща педагогическа насоченост, специализирани курсове, семинари и други процедури за придобиване на професионално-квалификационни степени на педагогически специалисти, разработване и управление на иновативни международни и национални проекти.

Филиал Хасково – Акушерка и Медицинска сестра.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков награди студентите за отличен успех с медали и подаръци.

„Горд съм, че има толкова много отличници и то от всички факултети, каза ректорът. – В нашия университет обучението не е лесно, но които тук са отличници и в живота ще бъдат отличници“!

За всички присъстващи имаше осигурен незабравим следобед с участието на самодейните студентски състави и любимия поет, композитор, изпълнител и артист, обичаният старозагорец Стефан Вълдобрев.

Събитието уважи зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Росица Ранчева