Стари снимки разпалват нови спомени в книга- албум за Казанлък

Общо 300 сканирани от негативи и диапозитиви кадри, които разказват за известни личности и места от Казанлък, е събрал в книга албум известният български фотограф Бедрос Азинян. Авторът ги е избрал сред над 10 000 кадъра, дело на баща му Артин Азинян/ 1930- 2005/, също фотограф.

Работих в архива му близо три години, за да избера една десета от кадрите, които представям,повечето от тях за първи път .Било е интересно време”, сподели Бедрос Азинян. Черно-бели истории, престояли десетилетия в ателието на талантливия арменец. А съставянето на албума е негова стара мечта, която сега се сбъдва благодарение на семейството му.

Фотографиите са изработени по класически метод в личната фотолаборатория на Азинян.

Почистени и обработени с модерни методи, те събират в себе си белезите на спомени, мигове,чувства, които носят отпечатък от времето и топлината на лъчите и аромата на дамасцената в Розовата долина. Парадоксално или не, експозицията, която един син е събрал от архива на баща си, е проект с много измерения и с развитие във времето, което събира заедно родова и историческа памет.

Това е документален разказ в снимки за близо половин век от живота в града на розите. Затворени в папки и кутии, снимките се отварят за публиката, за да разкажат за преживени мисли, образи, чувства, емоции. Читателите ще имат възможност да видят непознати потрети на прочутите казанлъчани Чудомир, Мара Чорбаджийска, акад. Петко Стайнов, актьора Любомир Кабакчиев и Стефан Гецов, художника Дечко Узунов и още десетки творци, които е познавал лично, а с някои е бил и приятел. През годините обективът на фотографа е запечатал и моменти и гастроли в родния му град на звездите на хумора Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев…и много други.

В избраните снимки има и кадри, които са исторически. Сред тях е първото посещение на Леонид Брежнев в Казанлък, броени дни преди да бъде избран за ръководител на СССР. Изключителен интерес представлява и снимката на първия излязъл в открития космос астронавт Алексей Беляев, както и посрещането в Розовата долина и на Юрий Гагарин през 1961 г. и Валентина Телешкова през 1963 г.

В архива на Азинян е запазена и фотография на първата Царица Роза, избрана през 1960 г. в Казанлък – Стефка Таралежкова.

Изключителен интерес представляват снимките, които са запечатали мигове от Световното първенство по парашутизъм, проведено в Казанлък през 1980 г.

По думите на Бедрос Азинян сборникът представя „съкровищата на татко”. Тя излиза на бял свят, благодарение на фамилия Азинян по повод 90 години от рождението на прочутия фотограф, носител на най- престижните национални и международни награди.

Моят Казанлък“ е изложба, която съхранява историческа памет и разпалва изследователска страст. Тя подтиква жителите на града на розите и техните гости към разглеждане с проучващо око, взиране, вслушване, и желание за повторен поглед. Снимките имат детайли и послания, които изискват чувствителност и обещават лично преживяване. Дават воля на въображението ни и насърчават към опит за диалог с твореца и миналото.

Официалното представяне на книгата албум „Моят Казанлък” ще бъде тази вечер (18.04.2021) от 18.00 часа в Градската художествена галерия. Ще бъде открита и фотоизложба, която представя 70 кадъра от книгата. Във витрина ще бъдат подредени и двата любими фотоапарата на прочутия казанлъчанин.

Д-р Румяна Лечева, БТА