„Моят любим учител“ – есе от конкурса от Даниел Ивайлов Цветков

Какво е да си учител в днешно време? Повод за гордост или не, като се има предвид положението в нашата страна…

Да си учител през ХХI век е предизвикателство и изпитание. В условията на богата информационна среда, в която израстваме ние, децата, е все по-трудно да се привлече вниманието ни и да се предизвика интерес към науката, но тя, моята учителка, успя.

Още от малки израснахме под нейното зорко око. Благодарение на търпението и всеотдайността й придобихме много знания по различните предмети. Заради тази близост, която се заражда в най – ранна училищна възраст в моето сърце гори обич към любимия учител.

Помня с умиление 15 септември в първи клас, в който бях много радостен и развълнуван, че вече съм ученик, а в същото време и доста притеснен от новото начало, което ми предстои, от новите ми съученици и от госпожата , която все още не познавах.

Моят класен ръководител се казва Теменужка Христова. В началото ми изглеждаше много респектираща и изискваща госпожа, което ме притесни малко. С времето се оказа, че моите страхове са били напразни.

Госпожа Христова е много добър педагог, със специално отношение към всеки един от нас. Подкрепя и разбира, изисква и стимулира. Постави основите на познанието в живота ми. Тя живее с претенциите , които всеки родител има към своето дете, с неуспехите и радостите ни в ежедневието.

Притежава и чувство за справедливост, което успя да предаде на нас, нейните възпитаници.

Никога няма да забравя, когато получих първата си отлична оценка по математика. Тя ме стимулира да продължавам да работя по същия начин, да бъда активен и внимателен. Час след час аз получавам нови знания, които за мен са нови и интересни. Госпожа Христова ни представя новия материал по достъпен начин и така лесно се усвоява още в часа. Стимулира ни да участваме в състезания и конкурси. С гордост и удовлетворение споделям, че спечелих златен медал в НС „Многознайко“, благодарение на знанията, навиците и уменията, които придобих от нейната всеотдайна, ежедневна работа.

Спомен, който ще запомня за цял живот е, когато госпожа Христова ми подари „Патриотичен буквар“ за примерно държание и отличен успех.

Това е учителят, който завинаги ще остави следа в живота ми, със своята доброта и човечност, всеотдайност и най-вече с огромното си желание да ни покаже пътя към успеха.

ДАНИЕЛ ИВАИЛОВ ЦВЕТКОВ – IV „А“ КЛАС

ОУ „КИРИЛ ХРИСТОВ“

СТАРА ЗАГОРА