Голямата тракийка Петра Мечева днес навърши 90 години

На 16 май 2021 г. Почетният гражданин на Стара Загора и дългогодишен председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева навърши 90 години!

Честито!

Желаем Ви здраве, несломим дух и отдаденост на тракийското движение!

Петра Филипова Мечева е родена на 16 май 1931 г. в гр. Тополовград в семейство на родители бежанци от Беломорска Тракия. Основно образование завършва в гр. Гюмюрджина, средното в гр. Хасково, Висша младежка школа в София, Институт за учители в гр. Пловдив. Работи в Окръжен комитет на комсомола в гр. Хасково. Започва учителската си професия в гр. Пловдив, а от 1963 г. е в гр. Стара Загора. Защитава II клас квалификация. Носител е на орден „Кирил и Методий”. Тя е една от първите носителки на престижната награда за учители- новатори на Стара Загора „Анастасия Тошева“.

Петра Мечева е сред възстановителите на Тракийската организация в България след 1989 г. От 1992 г. е председател на тракийско дружество „Одринска епопея” в Стара Загора и на Регионалния съвет на Тракийските дружества в старозагорски регион. От 1997 г. е председател на възстановения Тракийски женски съюз в България и член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България.

Десетки са инициативите и делата на видната общественичка за святата за нея тракийска кауза. По нейна идея и настояване 26 май е обявен за официален празник на Република България – Ден на Тракия. С упорство и постоянство в западната част на Стара Загора по нейно настояване се простира парк „Тракия“. В него се издига мемориалът „Одринска епопея“, както и паметниците на Никола Каишев и Капитан Петко Войвода.

Петра Мечева е кръстница на новия прекрасен парк в Града на липите – „Артилерийски“. С нейния организаторски талант са събрани средства и отлети камбаните на българските църкви в Одрин, на няколко други храмове в Стара Загора и региона, проведени са десетки национални събори, конференции, срещи , фестивали и конкурси. Венец на дейността й е Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“ , който ежегодно се провежда на Старозагорските бани.

Петра Мечева е автор е на книгите „Родени в Тракия, родили за Тракия“, „Никола Каишев – възстановител на Стара Загора“ и „Тракия не ще забравим“, както и на над 100 публикации на тракийска тематика.

Удивително добронамерен и честен човек, талантлив и всеотдаен организатор, обаятелна, последователна и харизматична Петра Мечева и пример за подражание. Дори 4-5 години след тежкия инсулт, тя продължава да носи гордо и с чест тракийското знаме!

Благодарим ти за примера, Петра!

Росица Ранчева