„Как се става лъвче“ ще научите от четвъртокласниците на Неша Горчева

„Как се става лъвче“ се нарича книжката,  която 4 „б“ клас на героичната госпожа Неша Горчева от 6-то  Основно училище „Свети Никола“ Стара Загора, ще представи на 18 май 2021 г. от 11:00 часа в Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Книжката съдържа лично творчество на всеки ученик от класа от годините от първи до четвърти клас, както и много снимки от преживени мигове заедно – екскурзии, състезания, пътешествия, тържества…

Произведенията на децата са в различни „жанрове“, в които са творили през началния етап на обучението си – азбучна приказка /на всеки нов ред първата буква е поредната от азбуката ни/, приказка по опорни думи, приказка по аналогия /смесена приказка от няколко/, текст по зададено заглавие, есе по преживяно.

Книжката е чудесен спомен за всяко дете, който ще остане в съкровищницата на детството . Да му напомня за изключителното време на активно творчество, което е имало през тези 4 години с г-жа Горчева.

Вече 4-та книжка на ученици от поредните випуски /общо 6 випуска/ в 6 Основно училище издава Неша Горчева. Нейни ученици са лауреати на много литературни конкурси, актьори са в училищни пиеси /дори и на руски език и с призови места от няколко поредни издания на Национален театрален фестивал на руски език/. През годините по покана на г-жа Горчева и г-жа Хараланбева децата са имали среща с поета Недялко Йорданов. Пред него представиха смесена приказка, създадена от няколко негови приказки за деца /авторска работа на г-жа Горчева/. Вълнуваща бе срещата и с големия Валери Петров, от когото децата получиха специално благодарствено писмо в рими.

Щастливците, попаднали в класа на Неша Горчева, имат невероятния шанс да обиколят /почти/цяла България с книжките за 100-те национални туристически обекти. 14 от учениците й имат златни медали. Десетки са със сребърни и бронзови медали от Българския туристически съюз като посетили определен брой обекти.

Госпожа Горчева, като член на МЕНСА /с личен коефициент на интелигентност 176 от 200 възможни точки/ отделя всяка свободна минута с възпитаниците си да решават задачи по забавна математика и логика, всякакви главоблъсканици.

Запален фотограф и турист, Неша Горчева увлича и своите възпитаници да се радват на красивите гледки на страната ни и да описват вълнението си с думи и във фото-образи.

„Вас чакат ви приключения неизживени,

предизвикателства и върхове непокорени,

поеми ненаписани и неизпети песни,

приятелства и мигове чудесни“.

С тези думи от книжката „Как се става лъвче“  Неша Горчева скоро и ще се сбогува със своя 4 „б“ клас, за да поеме от новата учебна година 1 „б“ с името „Хвърчила“. Нов клас, нови хоризонти, нови 4 години труд, творчество, туризъм, тържества и хиляди вълнуващи мигове…

На добър час на новата книжка в тази юбилейна за 6- то Основно училище година!

Всички ученици от 4 „б“ клас ще направят дарение за Детски отдел на библиотеката – по една любима своя детска книга!

Уляна Кьосева