Представяме Ви предложенията за наградата „Стара Загора“ – 2021 г.

До определения срок на вниманието на кмета на Община Стара Загора са постъпили 17 индивидуални и колективни предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2021 г. С най- високото отличие се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в Община Стара Загора.

Ежегодната награда „Стара Загора“ е учредена през 1968 г. Връчва се по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Присъжда се в две направления: наука и образование и култура и изкуство.

В няколко поредни броя Dolap.bg Ви представи направените мотивирани предложения без редакторска намеса. Това са двете последни предложения.

                                                                       ПРЕДЛОЖЕНИЕ

за присъждане на индивидуална награда „Стара Загора” в направление „Култура и изкуство” на проф. д-р Ивайло Кринчев – главен диригент на Старозагорската опера за неговия личен принос за развитието на оперния театър и на музикалния живот на Стара Загора, за изключителните му постижения при представянето на грандиозни, иновативни и нестандартни проекти, за превръщането на оркестъра в привлекателно място за работа на музиканти от цял свят и на колективна награда „Стара Загора“ на Хора на Държавна опера Стара Загора.

                                                               Диригентът Ивайло Кринчев

пое като главен диригент ръководството на оркестъра на Старозагорската опера по покана на директора Огнян Драганов през 2015 година. Натрупал огромен творчески, административен и академичен опит през годините, Ивайло Кринчев избра да го сподели в Стара Загора. В екип с Огнян Драганов и с артистичния директор оперната прима Веселина Кацарова, маестрото успя да преобрази музикалния живот на Стара Загора, да попълни състава на оркестъра, да мотивира оркестрантите и целия творчески състав с креативна индивидуална и екипна работа, да стимулира тяхното професионално развитие с разнообразен репертоар и стилови предизвикателства и да превърне оркестъра в привлекателно място за работа за музиканти от цял свят.

През периода 2015-2021 година под неговата палка се осъществяват най-успешните премиерни спектакли на Старозагорската опера – на оперите „Кармен” от Бизе /7 юли 2015/, „Лучия ди Ламермур” от Доницети /5 декември 2015/, „Бохеми“ от Пучини /31 март 2017/, „Дон Карлос“ от Верди /19, 26 октомври 2017/, Опера с кукли „Турандот” /27 март 2018/, Опера в цирка „Палячи“ /20, 21 юни 2018/, „Италианката в Алжир” /9 март 2019/, „Отело” на Верди /официално откриване на оперния сезон 6 ноември 2020/ и др.

Ивайло Кринчев е първият български диригент, който дирижира премиерното за България и на Балканите представяне на операта „Африканката” от Майербер – съвместна продукция с Дойче опер-Берлин /премиера 27 ноември 2019 – откриване на ФОБИ 2019/.

След като гледа спектакъла на операта „Африканката” от Джакомо Майербер, който бе представен триумфално на сцената на зала1 на НДК в София и излъчен от Българската национална телевизия през месец ноември миналата година, голямата българска оперна дива Анна Томова-Синтова изпрати развълнувано поздравление до целия състав на Старозагорската опера, в което не пести суперлативи и за работата на маестро Кринчев:

Особено впечатлена и възхитена бях и от високо професионално музикалнотo ниво – водене на спектакъла от палката на Маестро Кринчев! С много тънко усещане и деликатност – в пълно единство със самия Майербер, който би бил много щастлив! В лицето на Маестрото и оркестъра певците имаха пълната опора и инспирация за максимална певческа изява! Възхитена бях!…”

Една Африканка в Стара Загора – документален филм

https://www.youtube.com/watch?v=Khl9jRjZFkI

Главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев не се колебае да приеме предизвикателството да дирижира на открито и в екстремни климатични условия. Под неговото диригентство оживяха мега продукциите на Старозагорската опера на Опера на Стадиона – „Аида“, „Кармен“, „Набуко” и „Трубадур” на стадион „Берое”, „Аида” на крепостта „Туида” в Сливен, „Турандот”, „Палячи” и „Валпургиева нощ” на ММФ „Моцартови празници”-Правец 2018; съвместната продукция на Старозагорската опера и Театро Лирико-Каляри на операта „Атила” от Джузепе Верди /8 август 2020/ на Античния форум „Августа Траяна”, както и „Набуко”, „Кармен”, „Селска чест”, „Лучия ди Ламермур”, „Атила” на хълма „Царевец“ в различните издания на Летния сезон на оперните театри „Сцена на вековете“ във Велико Търново. В биографията му присъстват още десетки спектакли, които дирижира на различни открити сцени у нас и по света.

През 2018 година световното оперно величие Мария Гулегина пя на стадион „Берое“ за първи път в България! Нейната висока оценка – спонтанна и възторжена за класата на диригента Ивайло Кринчев, е най-неочакваната и скъпа награда за таланта и години неуморни усилия в натрупване на опит и в майсторското овладяване на професията на маестрото.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/nabuko-jahna-kan-batir-na-stadion-beroe-104902

Мария Гулегина: „Чувствам се невероятно! Често се случва да работиш с диригента дълго, почти докато загубиш гласа и дори желанието си да пееш, а тук, в Стара Загора, се срещнах с невероятния Ивайло Кринчев, който дори без една репетиция издирижира всичко така, като че ли сме репетирали цял месец! Напомни ми за Джанпаоло Бизанти в „Турандот“. Просто на мен ми върви на гении!“

Зад кулисите” – онлайн предаването на Старозагорската опера

Ивайло Кринчев преди премиерата на „Атила”

https://www.youtube.com/watch?v=d96b2ul8p7M&t=606s

Интервю с Ивайло Кринчев преди премиерата на „Атила”

https://dolap.bg/2020/08/02/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B4-%D1%80-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD/

Ивайло Кринчев „В близък план” по БНТ2 /2021/

https://bnt.bg/news/ivailo-krinchev-dirigentat-na-starozagorskata-opera-292919news.html

ИВАЙЛО  КРИНЧЕВ завършва Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на  проф. Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Вульпе. Има участия в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководсвто на  проф. Илья Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена. 

От 1990г. до 1996г. е диригент в Бургаската опера и  Бургаската филхармония, а от 1996 до 1999г. е директор на Бургаската опера. Под негово ръководство за първи път на бургаска сцена са поставени оперите „Дон Жуан” на Моцарт и „Норма” на Белини. На следващата година вече работи като артистичен директор и диригент за продуцентска агенция „Евростейдж”, Амстердам, Холандия, чрез която дирижира множество оперни спектакли в Холандия, Португалия, Испания, Франция и Швейцария.

Преподавателската си дейност започва като хоноруван преподавател в Национална музикална академия през 1993г.  по специалностите „Оперно пеене с диригент” и „Оперно-симфонично дирижиране”.

От 2001г. е щатен преподавател, от 2005г. – доцент, от 2015 – професор. Заместник ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ от 2016 г.

От 2002г. има постоянни изяви в Южна Корея – изнася майсторски класове по дирижиране и оперна интерпретация в различни университети, както и осъществява гостувания на симфонични и камерни оркестри. Диригент-постановчик е и на операта „Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини в гр. Куангджу през 2007г. През 2018, отново е гост-диригент в спектакъла на операта „Аида“ от Верди.

Има богат оперен и симфоничен репертоар, гост-диригент на много симфонични оркестри, оперни театри и престижни фестивали в България и в чужбина.

През 2020 година Ивайло Кринчев получава високите отличия „Емил Чакъров” и „Златното перо”.

Има записи за БНР и БНТ. 

С огромно удоволствие предлагаме диригентът ИВАЙЛО КРИНЧЕВ да получи индивидуалната престижна награда „Стара Загора“ за неговия забележителен принос за възхода на Старозагорската опера и за съхранението и развитието на музикалните традиции в града.

                                               ХОРЪТ НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА

Хорът на Държавна опера-Стара Загора е ярко изявена и водеща формация в състава на театъра. В исторически план хорът е основополагащото звено, което дава началото на оперния живот в Стара Загора, възпитава музикалния вкус на старозагорци, малко по-късно проправя пътя и на професионалната опера, а заедно с първите знакови хормайстори от ранга на Златан Станчев, е инициатор за създаването на най-стария извънстоличен оперен театър. През годините хорът допринася със своите постижения за съхраняването и развитието на богатите музикални традиции на Стара Загора. Неговите многобройни и многопластови изяви се радват на възхищението на публиката у нас и в чужбина.

Дори в тези тежки за най-многочисления като състав културен институт в града ни времена, Хорът на Държавна опера-Стара Загора премина през изпитанията и участва с голям успех в реализацията на няколко респектиращи по мащаб спектакли: премиерата на операта „Атила“ от Джузепе Верди на Античния форум на 8 август 2020 г., забележителния гастрол на Старозагорската опера на сцената на Зала 1 в Националния дворец на културата с „Африканката“ от Джакомо Майербер /на 6 октомври 2020 г./, официалното откриване на оперния сезон на сцената на Старозагорската опера на 6 ноември 2020г. със спектакъла на операта „Отело” от Джузепе Верди, който бе излъчен в цял свят онлайн на живо през културната платформа 7Артс.бг.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора бе главното действащо лице в премиерното за Стара Загора изпълнение на ораторията „Страсти по Матея” по музика на Митрополит Иларион /Алфеев/ на 28 август 2020 г. на Античния форум „Августа Траяна” под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан.

На 12 март 2021 г. хорът на Държавна опера-Стара Загора с хормайстор Младен Станев отново смело заяви огромните си възможности със самостоятелен концерт „Класика и джаз от Великобритания” от цикъла „Музика без граници“.

Всички тези постижения през извънредната 2020/21 година на Хора на Държавна опера-Стара Загора, заедно с активното му участие и успехи в репертоарни оперни, оперетни и камерни заглавия от афиша на театъра, ни дават основание да го номинираме за носител на колективна награда „Стара Загора“, заради високия професионализъм, силна мотивация и чувство на отговорност и принадлежност, стремеж към непрестанно развитие напред и нагоре.

                                                 ХОР НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА-СТАРА ЗАГОРА

Стара Загора е град с богати музикални традиции. Създадените през 19-ти век църковни и светски хорове осъществяват театрални представления, съпроводени с музика. След Освобождението тези традиции се обогатяват – създава се музикално дружество „Кавал“, чиито мъжки, женски и смесен хор, солисти и инструменталисти, осъществяват първите откъси от оперни представления и премиерата на „Гергана“ – събитие, което поставя началото на Старозагорската опера, само няколко години след създаването на оперната трупа в София.

От тогава насам професионалният хор на Старозагорска опера е ключово звено в историята на операта и на културния живот не само на операта и града, но и в цялата страна и в чужбина. Многократно хорът, с операта, или самостоятелно, е участвал в концерти и спектакли в почти всички европейски страни, Турция, САЩ. Певците на хора са предпочитани в многобройни международни продукции, осъществявани у нас и в мащабни музикални събития по целия свят.

Съставът на хора днес наброява 45 професионални оперни певци-артисти от страната и чужбина. Мнозина солисти на родната и световната сцена са започнали своята професионална кариера именно в този колектив.

С хора на Държавна опера Стара Загора са работили най-именитите диригенти на България, а също и такива от световните сцени.

Последните години хорът преживява своеобразно възраждане на самостоятелни творчески мисии – концертира извън спектаклите на операта с жанрово разнообразен репертоар – акапелни, симфонично-ораториални творби, произведения от епохата на барока, класиката, романтизма, двадесети век, съвременни автори и дори джаз, както и камерни форми на концертиране.

Особена чест за състава в последните години е работата със Старозагорския митрополит Киприан в сферата на православната и кантатно-ораториалната музика. Индивидуална певческа и интерпретационна подкрепа на хористите оказва почетния солист на операта Стефка Минева – Почетен гражданин на Стара Загора.

През годините ръководители на състава са били личности, сред които Златан Станчев, Иван Димов, Богдана Попова, Пламен Генов, Емил Минев, а от 2000-та година до сега – Младен Станев.

Огнян Драганов

директор на Държавна опера Стара Загора