Представяме Ви предложенията за наградата „Стара Загора“ – 2021 г.

До определения срок на вниманието на кмета на Община Стара Загора са постъпили 17 индивидуални и колективни предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2021 г. С най- високото отличие се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в Община Стара Загора.

Ежегодната награда „Стара Загора“ е учредена през 1968 г. Връчва се по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Присъжда се в две направления: наука и образование и култура и изкуство.

В няколко поредни броя Dolap.bg ще представи направените мотивирани предложения без редакторска намеса.

                                                                        ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Фондация „Космос“ и Дружеството на писателите в Стара Загора за присъждане на наградата „Стара Загора“ в направление „Култура и изкуство“ на поетесата преводачката и прозаичката Виолета Бончева .

Творците, обединени във фондация „Космос“ и членовете на Дружеството на писателите в нашия град предлагаме на вниманието на Комисията, която ще определи носителя на наградата „Стара Загора“, името на поетесата и прозаичка ВИОЛЕТА БОНЧЕВА. През миналата календарна година тя издаде поредната си книга с поезия „Подари ми цвете“. Тази нейна творба със своите художествени качества надхвърля рамките на нашата с богати традиции Старозагорска област и е със сериозен принос в националната ни съвременна поезия.

Стихотворенията в книгата са пропити с искрено и вълнуващо лирическо чувство, с дълбок хуманизъм, с идеи, разкрити със свежа образност и грабващи трайно читателското внимание. Отличаването на книгата ще бъде достоен жест на внимание към една от изявените и талантливи поетеси на Стара Загора и на България.

Не бива да се пренебрегва и фактът, че тази година е юбилейна за Виолета Бончева. Тя навършва 70 години, голяма част от които посветени на укрепване и изграждане на духовността в родния й град.

Освен авторка на десетки книги, сред които „Мокър етюд“, „Огледало“, „Повикан миг“, „Няма да има сбогуване“, „История на заболяването“, „В пъпа на луната“, „Голямото сомбреро“ и други, посрещани с радост от литературната критика и читателите, Бончева е дългогодишен посланик на българската литература в испаноезичния свят. Превела е много наши автори, включително и старозагорски, като е разширила географски постиженията на родни поети. Самата поетеса е широко известно име в говорещите испански държави и е носителка на много техни авторитетни награди.

Считаме, че присъждането на наградата „Стара Загора“ на Виолета Бончева за книгата й „Подари ми цвете“, както и за цялостната й творческа дейност е достоен знак на признание

за един талантлив творец.

Димитър БРАЦОВ                                                                   Таньо КЛИСУРОВ

Президент    на фондация „Космос“                                   Председател на Дружеството на писателите