„Моят любим учител“ – есе от конкурса от Иван Цветелинов Кирилов

УЧИТЕЛКАТА С НАЙ-ТОПЛИТЕ ОЧИ

Бях в детската градина, когато мечтаех да стана ученик и да се запозная с моя първи учител. Представях си го важен, строг, с прошарени коси…

Когато дойде онзи 15-ти септември, в който с цвете в ръка влязох в училищния двор, ме посрещна моята първа учителка – стройна, с красива черна коса и с очи, сбрали в себе си слънцето на детския ми свят. Усмивката ѝ изгря над мен и скри навъсеното есенно небе. Щом ме хвана за ръка и ме поведе към класната стая, забравих за мама и тате – доверих ѝ се и… така цели четири години.

Искам да ви разкажа за очите на моята учителка. Никой няма като нейните очи – топли, искрени, нежни, любящи, майчински… Те говорят мълчешком, те вярват, милват, обичат и понякога гълчат. Сутрин, щом вляза в класната стая,  ме грабват очите на моята учителка – две кладенчета дълбоки, от които пия  всеки час, всяка минута. Тези кладенчета пълнят детската ми душа с толкова любов, че цял живот ще чувам ромона ѝм.  Тези кладенчета карат душата ми да бълбука весело и нежно да пее.

Бях в трети клас. Наложи ми се „да бягам на дълги разстояния с препятствия“, ако ме разбирате какво искам да кажа… Всеки път преди всяко препятствие ме гледаха очите на моята първа учителка. Те убедително ми казваха: „Бягай, Ваньо! Не бой се! С теб съм! Ти можеш, моето момче! Ще те чакам на финала! Дори да не си победител, аз ще бъда там!… “  А на мен ми ставаше леко, забравях трудностите и се втурвах към следващия старт. Успях, защото ме очакваха две топли очи, пълни с грижовност и с вяра в мен.

Моята учителка е госпожа Диана Велчева. Тя ми показа как хората се усмихват с очи, как в погледа на честните очи е скрита всяка тайна. Нейните очи щедро раздават пламъче, палят огън и нищо не очакват в замяна.

Не зная дали някой от вас познава госпожа Диана Велчева, но лесно ще я открие, ако я срещне. Жената с най-топлите очи! Това е тя – моята учителка!

Автор: Иван Цветелинов Кирилов

Училище : Пето основно училище „Митьо Станев“, гр. Стара Загора

Клас: 4.В клас