„Вкусна градинка“ сътвориха деца и родители в Стара Загора

В старозагорската Детска градина №10 „Светлина“ деца и родители сътвориха „Вкусна градинка“ в двора на детското заведение. Проявата е част от инициативите по проект „Достъп до добра храна”, който се реализира тук.

Стъпка към промяната е да успеем да включим и други хора в екомисията ни, защото заедно можем да споделяме нещата с радост и да научим, че добрия приятел от детството е специален. За наше щастие модерната наука ни предлага огромно количество знания и техники, които можем да прилагаме в нашата градинка, дори когато тя се намира в сърцето на големия град“, обясни директорката Йоанна Димитрова.

Споделяйки трите основни етики в основата на Пермакултурния дизайн: грижа за земята, грижа за хората, споделяне на изобилието даваме възможност на деца и родители да работят, изучават и изследват растенията и процесите“, допълни Димитрова.

Пермакултурният дизайн е модерна научна система от принципи, практики и техники, която хората по цял свят изучават, прилагат и постигат невероятни резултати. Той е разработен в пустините на Австралия и джунглите на Тасмания, преподава се като учебна дисциплина в стотици елитни университети и колежи в Америка, Австралия и Великобритания и се практикува от хора на различна възраст, във всяко кътче на планетата ни. В сърцето на пермакултурния дизайн и практика стоят няколко „основни ценности“ или етични норми, които остават постоянни, независимо от моментното състояние и независимо от това дали ще се създават градски системи или системи за търговия, дали земята, за която се полага грижа е само една саксия или цяла гора.

В работата си учители, родители и деца спазват седем важни правила за безопасност: достатъчно пространство за движение и работа, естествени материали и стабилно закрепени конструкции, ред и дисциплина при използване на инструментите, органично чиста почва, добра хигиена след работа в градината, познаване и избягване на отровните растения, забрана за ползване на химикали – пестициди, хербициди и торове.

Припомняме, че Детска градина „Светлина“ получи годишната награда „Достъп до добра храна‘2020“. Отличието се връчва за изграждането и прилагането на цялостна стратегия за приучването на децата към здравословно хранете, изграждането на навици за правилен избор на полезни и здравословни храни, както и създаване на положително отношение към пълноценното хранене.

Росица Въльовска