С послания от миналото и от бъдещето светиниколци отбелязаха своя празник

С огромен и като брой участници и като сила на емоцията концерт, снощи на Античния форум в Стара Загора, Шесто основно училище „Свети Никола“ празнува 180 години светско образование в града ни. Над 120 настоящи и бивши ученици на школото участваха в концерта, който имаше  подчертано патриотичен заряд.

Тържеството започна със силните думи-приветствие към присъстващите от директора на училището Дарина Гайдарова:

„Скъпи бивши,настоящи и бъдещи ученици,

Уважаеми колеги,

Приятели на Шесто основно училище „Свети Никола“,

За мен е чест и удоволствие днес сърдечно да ви поздравя за нашия празник!180 години са изминали откакто даскал Атанас Иванов поема по пътя на просветата в името на духовното и светско образование на старозагорци. И до ден днешен светиниколците носим този дух и го предаваме през поколенията. Обединението на църква и школо преди 180 години е знак за единство, белег за желание за съхранение на ценности, духовност, култура и свят. Само така можем да вървим напред и нагоре, заедно, със съзнанието за преклонение пред миналото и уважение към бъдещето. Всичко се състои в нашите задружни сили. Думите на училия в Светиниколското школо Васил Иванов Кунчев, Апостолът на свободата за нас са светлина и съвет. Ние, учителите от 6-то основно училище „Свети Никола“ имаме честта да наследим един от съградителите на нашия град, първия кмет на Стара Загора Петко Рачов Славейков.

Дълга и светла е историята на нашия храм на знанието. Стотици са примерите за високи постижения, както в науката, така и в сферата на изкуството, спорта и обществения живот на възпитаниците на Светиниколското училище. Стожери и до днес сме на българщината, на традициите, но и на иновативното мислене – в синхрон с времето, в което живеем, времето, в което учат нашите деца. Начало даваме, начало на щастливи дни.

Всички ние помним и знаем историята на училището и всеки един от нас дописва неговия летопис.

Честит празник, светиниколци! Носете с гордост името на нашето училище! Уважавайте историята му, от която сте част и вие! Гордейте се, че носите частица от онзи възпяван в песните – борбен български дух! Обичайте и се грижете за род и Родина, за да пребъдем!“- каза в словото си г-жа Гайдарова.

В сценария на тържеството настоящи и бивши възпитаници на Шесто основно училище от двата театрални младежки състава в града – „Движение“ и „Сцена 99“ – пресъздадоха историята на сътворяването на училището към храма „Свети Николай“. Много емоция имаше и в епизода от „Под игото“ с открития урок, в който участваха и малките артисти от театрална студия „Светулки“ с ръководител Соня Хараланбева към светиниколското школо. На сцената долетя и дрон, с който първооснователите на школото получиха послание от Бъдещето, от 2041 г., когато ще се чества 200 г. светско образование. Вдъхновеният сценарий бе структуриран и ръководен вещо от актрисата от ДТ“Гео Милев“ Елена Азалова.

Възрожденски и народни песни, изяви на талантливи ученици от училището и на гости, вихрен танц –поздрав от Студия „Алегра“, изпълнения на фанфарния и на мажоретния състав от светиниколци, на танцов състав „Българче“, вокална група „Щурче“ и още, и още….

Час и половина при стройна организация на всички нива на Античния форум „Августа Траяна“, под изобилното слънце на Тракия, изпълненията в програмата минаха през сърцата на изпълнителите и докоснаха всяко  сърце на публиката.

Зарядът на тържеството развълнува и драгите гости, които уважиха празника:

„Благодаря на всички участници в спектакъла, затова, че дадоха старт на новия живот на новото време в Стара Загора. 180 години от създаването на първото светско училище, един от първоприемниците на което е Шесто основно училище „Свети Никола“. Това ни задължава, нека всички да знаят какво са сътворили предците ни. В това училище са се учили едни от най-достойните люде на България. С този спектакъл учениците показаха как трябва да уважаваме историята, да ценим културата и да надграждаме. Това беше урок по родолюбие“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя благодари на родителите, които  са подкрепяли училището, както и на преподавателите дали своята дан за развитието на образованието.

Г-жа Сотирова връчи  Поздравителен адрес от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров . В него се казва: „През годините училището се е утвърдило като твърдина на знанието и духовността. То е храм на науката и мъдростта. С привлекателна сила посреща нови и нови възпитаници. Уважаеми учители, пожелавам Ви,  училището да остане авторитетно средище на знание, новаторство и духовност. Благодаря Ви, че всеки ден продължавате благородната мисия да възпитавате и образовате децата на Стара Загора!“.

Иванка Сотирова връчи на директорката Дарина Гайдарова Почетен плакет на Община Стара Загора, който се дава  за заслугите на училището, за всичко, което е дало досега и ще продължава да инвестира в историята на образованието .

Светиниколци също бяха приготвили специални плакети по случай годишнината, които връчиха на свои приятели, бивши директори на училището, ученици.

На тържествения спектакъл бяха още: Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора, Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието, свещеници от Старозагорска епархия, общински съветници, представители на граждански организации, бивши и настоящи учители и ученици, много родители и граждани.

Уляна КЬОСЕВА

Снимки Жейна Желева, Община Стара Загора