В територия на професионалното образование се превърна центърът на Стара Загора

Навръх Деня на равноапостолите светите братя Кирил и Методий (11 май 2021 г.) зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова официално откри деветото издание на Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране.

Неслучайно Община Стара Загора избра днешния Ден на светите братя Кирил и Методий да открием Деветата панорама на професионалното образование, каза Иванка Сотирова. Защо панорама на професионално образование в Стара Загора? Защото българският бизнес, бизнесът на Стара Загора, на региона и страната има нужда от нови подготвени кадри, които ще отговорят на изискванията на ХХІ век. Кадрите, които ще заемат отговорните позиции за развитие на най-новите направления в областта на селското стопанство, на науката, на бизнеса…

На Вас, уважаеми ученици, ние разчитаме да се вградите в новите реалности, да усвоите знания, с които ще творите бъдещето.

За бъдещето на днешна България разчитаме на Вас. Вие да го сътворите такова, каквото българският народ и всички ние заслужаваме.

Бъдете вдъхновени!

Нека всяко присъстващо тук училище представи по най-добър начин своите умения и политика. Целта е настоящите и бъдещите седмокласници да направят най-верния избор. Избор, който ще ги съпътства в развитието им в живота!

На добър час на деветото издание на Панорама на професионалното обучение в Стара Загора“, пожела зам.кметът.

Днес във всички 11 общини на Област Стара Загора се открива Деветата панорама на професионалното образование, каза в обръщението си Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието (РУО).– Този ден винаги се превръща в празник.

Благодаря на всички ученици, учители, родители и за огромната подкрепа на бизнеса, на Община Стара Загора и областна администрация, на всички институции, които допринасят за празничността на този ден.

Нашите професионални гимназии и училища имат какво да показват. Радвам се, че в днешния и утрешния ден, Вие уважаеми колеги и ученици, ще можете да представите най-доброто, така че бъдещите седмокласници да направят своя точен избор. Неслучайно тук са и представителите на Тракийски университет, защото нашите средни училища си сътрудничат с Висшето учебно заведение. Благодаря и на Центъра за кариерно развитие, чрез който децата правят своя информиран най-добър избор“.

Татяна Димитрова пожела успех на зрелостниците, на които им предстоят след няколко дни полагането на Държавните зрелостни изпити, а на бъдещите осмокласници – да направят своя точен избор.

Участниците в Панорамата бяха поздравени от доц. Ани Златева – главен секретар на Тракийски университет и от Олег Стоилов – председател на старозагорската Търговско промишлена палата.

В Стара Загора със собствени шатри участват 12 училища, Тракийски университет и техните бизнес партньори. Това са Тракийски университет, Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, Професионална гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“, Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, Спортно училище „Тодор Каблешков“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“, Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Петрович Павлов“, Средно училище „Христо Ботев“, Средно училище „Иван Вазов“, Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ и Център за кариерно ориентиране при Център за подкрепа на личностното развитие – Стара Загора. През двата дни ( 11 и 12 май 2021г.) те ще се представят чрез презентации, изделия от практическото обучение, макети, демонстрации, информационни бюлетини и пр. спецификата на своите училища, извънкласните занимания, спортните постижения и пр.

Панорамата се провежда паралелно във всички общини на област Стара Загора. Целта е да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в учебните заведения в област Стара Загора, както и за новостите в професионалното обучение и за нуждите на бизнеса в региона.

Празникът на професионалното образование започна с изпълнение на мажоретния състав на Търговска гимназия. След официалната част в концертната програма участваха талантливи изпълнители от СУ „Иван Вазов“ и различни формации от Център за подкрепа на личностно развитие.

Организатори на събитието са Община Стара Загора, Регионално управление на образованието, в партньорство с Търговско-промишлена палата, Клуб на работодателя и Център за подкрепа на личностното развитие. Драги гости бяха зам.кметът на Община Стара Загора по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова, областният управител Гергана Микова, началникът на РОУ Татяна Димитрова, председателят на Търговско-промишлена палата Олег Стоилов, председателят на Постоянната комисия по образование в Общинския съвет Валентина Бонева, Любен Георгиев -директор на дирекция „Бюро по труда“, Мария Бойчева -председател на Клуб на работодателя, доц. Ани Златева – главен секретар на Тракийски университет и др.

Росица Ранчева