Актьорът Йордан Тинков е тазгодишният носител на наградата „СИВИНА”

Младият талант от Куклен Театър – Стара Загора    спечели приза на Асоциацията  на Куклените Театри – АКТ-УНИМА, България и Съюз на артистите в България за млад куклен актьор, на церемония в Столичен куклен театър!

Журито с председател Христина Арсенова – режисьор и членове – Михаил Тазев, театровед и Любомир Генчев, актьор, отличи Йордан Тинков за ролите му на Краля на безпътицата и Лабиринта в „Малката самовила” с режисьор Славчо Маленов, спектакъл на Държавен куклен театър Стара Загора.

Събитието с награждаването е част от Софийски театрален салон, предшестващ наградите ИКАР на САБ, част от Календара на културните събития на Столична Община  и с подкрепата на Национален фонд „Култура” на Министерство на Културата.

Наградата СИВИНА е учредена през 2009 г. от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България по идея на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос. Инициативата е подкрепена от Съюза на Артистите в България. Призът  е  за поощряване  на       млади  актьори в кукленото изкуство.

СИВИНА Сивинова–  чието име носи наградата, беше една от най ярките млади актриси в Столичния Куклен Театър. Името на наградата е  почит и  преклонение пред творчеството на  цялото талантливо актьорско семейство СИВИНОВИ – ИВАН, ВАНЯ, НИНА и СИВИНА.  „СИВИНА”  е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години   очароваха зрителите в страната и чужбина.

ЧЕСТИТО на Йордан!