Млади звезди превземат музикални хоризонти

Послучай патронния празник на Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“, със съдействието на Държавна опера Стара Загора, на 7 май 2021 г. се проведе традиционният годишен концерт. В него участваха оркестърът на операта, минали възпитаници и настоящи ученици. Идеята за философията на концерта и главно действащо лице беше диригентът Красимир Къшев, който е художествен мениджър в НУМСИ. Той обясни, че лайтмотива на събитието е приемствеността между поколенията и представяне на постигнати високи успехи в овладяване на божественото изкуство – музиката.

Първият номер от голямата програма беше увертюра към операта „Севилският бръснар“ от Росини. На диригентския пулт застана за първи професионален дебют добре познатият преди години пианист от класа на Милена Александрова Симон Павлов. След като завърши през 2018 г. с пълно отличие НУМСИ, веднага бе приет в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ със специалност „Оркестрово дирижиране“ в класа на доц. д-р Григор Паликаров и „Музикознание“ при проф. д-р Наташа Япова. По предложение на Dolap.bg той е носител на наградата „Млада Загора“ за принос в културния живот на града. Лауреат е и носител на награди от конкурсите „Крайова пиано“, Румъния, „Музиката и земята“, „Светослав Обретенов“, „Шопен- Владигеров“ и др.

Симон Павлов вдъхновено дирижира увертюрата без партитура, а след това съпровода на още две изпълнения: ария на Серпина от оп. „Слугинята господарка“ – солистка Божидара Георгиева от класа на Нина Димитрова и „Валс“ от Еужен Дога със солист Харалампи Стефанов – кларинет, от класа на Златко Стойчев. Направи отрадно впечатление  прецизната мануална техника на младия диригент, владеенето на оркестъра и удоволствието при музицирането.

Под палката на Красимир Къшев аплодирахме изпълнението на порасналата вече любимка на публиката Гергана Тодорова , ученичка от класа на Костадин Чамов. Прекрасната госпожица изпълни трудната ария на Зорница от операта „Луд гидия“ на Парашкев Хаджиев.

Своя професионален дебют на диригентския пулт направи и другият добре познат преди години пианист Георги Белчев от класа на Мариана Маринчева. Той също завършва НУМСИ през 2018 г. и веднага е приет в НМА „Панчо Владигеров“ специалност „Оркестрово дирижиране“ в класа на проф. д-р Ивайло Кринчев, който е и главен диригент на Старозагорската опера. Георги Белчев е лауреат и носител на първи награди от конкурсите „Шуман-Брамс“, „Класика и съвременност“- Стара Загора, „Йохан Себастиян Бах и неговото съвремие“ ; „Бела Барток“ – София – носител на специалната награда за изпълнение на музика от Барток и голямата награда на Министерство на културата. В резултат на това през 2022 г. ще участва в концерт на Музикалната академия „Ференц Лист“ в Будапеща.

Най-напред Георги Белчев дирижира увертюра „Така правят всички“ от Моцарт, а след това – съпровод на изпълнението на Полина Пчеларова, ученичка от класа на Нина Димитрова – ария на Барбарина от оп. „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт и ария на Церлина от операта „Дон Жуан“ в изпълнение на Михаела Якимова, ученичка от класа на Костадин Чамов.

Последваха три инструментални изпълнения със съпровод на оркестъра и диригент Красимир Къшев: Концертино за кларинет, оп. 26, от Карл Мария фон Вебер със солист Сашо Сашев – кларинет от класа на Златко Стойчев, „Чардаш“ от Виторио Монти в изпълнение на Добромир Добрев – саксофон, от класа на Златко Стойчев и блестящото изпълнение на Михаела Иванова от класа на Павлина Кангалова – Концерт за пиано и оркестър No 2 – втора и трета част от Дмитрий Шостакович.

За да проличи още по-ярко приемствеността в поколенията, възпитаници на НУМСИ, програмата продължи с изпълнение на тенора Борис Тасков с ария на Дон Хозе от операта „Кармен“ на Жорж Бизе и ария на Су-Чонг от оперетата „Страната на усмивките“ от Франц Лехар. Завладяващият баритон Денис Иванов се представи с песента „So in love” из мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ с клавирен съпровод от Полина Влахова.

Радина Минкова и Галин Пенев са завършили НУМСИ през 2018 г. и веднага са приети в НМА „Панчо Владигеров“ катедра „Поп и джаз изкуство“. Радина учи бас китара при проф. Иван Стоянов, а Галин – ударни инструменти при проф. Христо Йоцов. Те акомпанираха на Зара Узунова за песента „Янтра“ и на Трио „Триолина“ за парчето „Мистър Сандмен“. Всички са от класа на Надя Тончева, която акомпанира на рояла.

Водещи на концерта бяха Маргарита Лъчезарова и Иван Петров, също възпитаници на НУМСИ, вече студенти в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов.

Черешката на тортата“ бяха двете впечатляващи изпълнения на саксофон – „Историята на една любов“ и „Бесаме мучо“ от шестокласничката Виктория Божкова, внучка на първия директор на Музикалното училище Милчо Божков.

Публиката горещо аплодира талантливите млади звезди на музикалния хоризонт.

Росица Ранчева

Снимки:Рад Димитров