Светлозар Недев представя 118 картини за 60-та си годишнината

На 7 май 2021 г. в Старозагорската опера официално беше открита живописна изложба под надслов „Светлозар Недев на 60 години“. В двете фоайета са представени 118 картини с различен формат – 70/90, 120/160, 100/100, 30/30. Произведенията са създадени през последните 7 години, но преобладаващите са от последните месеци.

Темите са различни – от колосални космически идеи до заемки от делничния човешки живот.

Със Светлозар Недев сме приятели, но не това го доведе във фоайето на операта, а неговият талант на артист. Неговият талант, който изпълва със своя колорит това прекрасно фоайе, каза в началото на събитието директорът на операта Огнян Драганов. – Ние сме щастливи, че даваме трибуна на един талантлив творец, който да може да представи на най-елитния кръг от старозагорци своите платна в следващите дни.

Благодаря Ви и на Вас, публиката, че намерихте време да присъствате на откриването на тази изложба!

Благодаря и на съдбата, че вече имаме възможността да погледнем над хоризонта онова, което пандемията ни заби за дълго по домовете ни. Но, може би, за твореца е било и полезно. Като гледам броя на картините, явно Светлозар не си е губил времето на коронавируса и е рисувал сериозно“.

За изкуството на автора на изложбата говори литературният историк и критик Иван Матев, директор на Музей „Литературна Стара Загора“.

Прави ми впечатление огромният обем на експозицията, каза г-н Матев.- Зная, че Светлозар е много работоспособен. Той изживява проблемите и има унаследен талант. Майка му също беше великолепен художник…Чел съм негово интервю, в което казва, че още от малък четките, мириса на боите, атмосферата, в която е живял, са му оказали влияние и той духовно се е приобщавал към изобразителното изкуство.

Музей „Литературна Стара Загора“ има три негови картини, които той ни подари при откриване на изложбата му „Доспехи на словото“ послучай 50-годишнината на музей.

Желая му да върви уверено по пътя, който сам си е избрал и дълбоко духовно вярва в него!“

За творчеството на Недев говори и приятелят му – писателят Калин Терзийски. Поетичен поздрав поднесе съдия Стефанова, Ангел Филипов и др.

Това е много важна изложба за мене, с която отбелязвам своята 60-годишнина, каза развълнуван авторът Светлозар Недев.- У всеки творец това е върховата изложба. От тук нататък- каквото дойде.

Представям 7 години назад картини, но основно са рисуваните от 2018 година насам. Когато някъде е трудно, за творците е рай за изкуството им. Бяхме затворени дълго в ателиетата. Всеки ден отивах на работа в ателието в 9:00 ч. и излизах от там в 19:00 ч. През тези месеци не съм ходил никъде. Толкова изложби отмених…Но плодът на моя труд е пред Вас…

Има планина от големи творци, които са били преди нас. Ние се сравняваме, но и се учим от тях. Човек се учи от това, което е преди него, да направи нещо сега, за да могат други да се учат от него, ако си струва това…

Искам специално да благодаря на Антония Коева, която е моята любима жена. Тя дава цвета, плам и жар на понякога студената гама, която виждате в моите платна…Тони, благодаря ти, че си до мене!“

Оперният певец Ивайло Джуров поздрави юбиляра с едно изпълнение.

Изложбата ще бъде открита до края на настоящия месец.

Росица Ранчева