Различните ученици на Стара Загора

Учениците от Детска театрална студия „Метроном“ при НУМСИ „Христина Морфова“, Стара Загора, с художествен ръководител Боряна Кисьова се включиха в кампанията „Дарявай, докато четеш“ с любезното съдействие на Ротари клуб.

На 11.05.2021г., от 10:00 часа, в зала „Христина Морфова“ на училището, ще се проведе музикално-поетичен спектакъл „Чети и се учи на добро“.

Децата ще покажат своите актьорски умения, ще коментират и споделят впечатления от прочетени художествени произведения, ще пеят.

За първи път третокласниците с преподавател Стефка Минкова ще солфежират по ноти два фрагмента от световната музикална литература. Ще покажат знания по теория на музиката. Това различно познание прави възпитаниците различни от връстниците им.

Нашата цел е да покажем уникалността на училището, в което учениците ни развиват своя многопластов талант, сподели за Dolap.bg г-жа Стефка Минкова. – Ние даряваме радост и духовна наслада на публиката чрез музика, слово и танц. Радваме се, че четем не само букви, но и ноти. Така гледаме света с нови, по-различни очи, докосвайки дълбоката душевност на нашата любима публика“.

Театрална студия „Метроном“ подготвя за следващата учебна година премиерата на детския мюзикъл „Лунна приказка“, композитор Петър Петров, както и „Страшни смешки, смешни страшки за герои с опашки“ по Недялко Йорданов, с композитор Константин Ташев.

В края на месец май, тази година, хорът на НУМСИ „Христина Морфова“ с диригент Стефка Минкова и корепетитор Венета Янкова, премиерно ще изпълни Меса в C dur, “Messe breve“ №7 от композитора Шарл Гуно . В концертната програма ще участват и ученици от началните класове, които ще солфежират изучаваните от тях музикални примери .

Предстоят и други интригуващи училищни събития, с които старозагорската публика ще бъде скоро зарадвана.

Росица Ранчева