Днес е Томина неделя – Великден на покойниците

Великденският цикъл продължава с Томина неделя, неделята в края на Светлата седмица след Възкресението на Христа. В този ден се почита Св. Тома, един от апостолите, още известен с прозвището Тома Неверни. Това име му е дадено, защото, когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство – да пипне раните на Иисус от приковаването на кръста.
Библията разказва, че в неделята след смъртта си, Христос отишъл при апостола и му казал: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали.“ Тома се засрамил от неверието си, коленичил пред Спасителя и помолил за прошка.

Тома е символ на човешката слабост, на търсенето на доказателство за чудото, без вяра, че изобщо е възможно. Но Тома остава един от най-ревностните разпространители на християнството.
На Петдесетница апостолите трябвало да изберат помежду си кой къде ще отиде да проповядва Божието Слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той сторил много чудеса и покръстил много християни. Повярвала и жената на царя и се покръстила. Тогава той се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения – хвърлил го в тъмница и в огнена пещ. Но апостолът все оставал невредим. Накрая Тома загинал, прободен от копие. Мощите му били пренесени в Месопотамия.
В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробищата, заедно с козунак и хората си ги подават помежду си. По канон нищо не се оставя на гроба, освен цветя, да се запали свещ и да се прелее с вино и вода.
Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

Dolap.bg