Представяме Ви предложенията за наградата „Стара Загора“ – 2021 г.

До определения срок на вниманието на кмета на Община Стара Загора са постъпили 17 индивидуални и колективни предложения за присъждане на награда „Стара Загора“ за 2021 г. С най- високото отличие се удостояват български и чуждестранни пълнолетни граждани, приживе или посмъртно, за високи художествено-творчески постижения в духовния живот и сферата на образованието и науката в Община Стара Загора.

Ежегодната награда „Стара Загора“ е учредена през 1968 г. Връчва се по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Присъжда се в две направления: наука и образование и култура и изкуство.

В няколко поредни броя Dolap.bg ще представи направените мотивирани предложения без редакторска намеса.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

От педагогическия колектив на НУМСИ“ Христина Морфова“ за удостояване на Розета Величкова с наградата „Стара Загора” в направление „Наука и образование” по повод нейната 60-годишнина и 20 години директор на НУМСИ „ Христина Морфова“ Стара Загора

Розета Русева Величкова е родена на 25.11.1960 година в град Сливен. Основно образование завършва в Трето основно училище „ Кольо Ганчев“, гр. Стара Загора. Образованието си продължава в Средно музикално училище „Христина Морфова“, Стара Загора, специалност „ Фагот“. През 1979 година е приета в Теоретико-композиторски и диригентски факултет на Българската държавна консерватория, клас „Музикознание“. Дългогодишен преподавател по история на музиката е в НУМСИ “Христина Морфова“, а от 2001 година и директор на училището.

За 20 години на кормилото на НУМСИ „ Христина Морфова“ Розета Величкова извежда повереното й учебно заведение до статута на национално училище. За даровитите деца и младежи от всички възрасти (от подготвителна група на детската градина до 12.клас) отварят врати множество нови специалности. С тази пъстра палитра ( всички класически инструменти, класическо пеене, поп и джаз пеене, класически танци, актьор за драматичен театър) НУМСИ „ Христина Морфова“ е ярък и незаменим щрих в културния облик на Стара Загора и цялата област. Като директор на училището домакин на международни изяви тя е председател на организационния комитет на Международния клавирен конкурс „Класика и съвременност“ и на Международния конкурс за млади тромпетисти, които по нейна инициатива се провеждат в Стара Загора и така превръщат града ни в културно средище за творчески диалог на музиканти от световна величина. Госпожа Величкова е и компетентен член на авторитетно жури на национални конкурси за популярна песен. Като музиковед тя е автор на публикации в местната и националната преса, както и в престижни научни университетски издания. За този период училището е носител на множество престижни награди :

2003 година- награда Стара Загора

2004 година- Почетен кристален знак на Съюза на българските композитори

2005 година – награда Анастасия Тошева за високи постижения в образованието

2005 година – Златна значка на Съюза на българските музикални и танцови дейци

2009 година– Почетна грамота и плакет на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура и образование

2009 година – Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци

2010 година – Златна книга и златен печат на Европейската културна общност

2012 година – Грамота на Общински съвет и община Стара Загора за високи постижения в образователното и културно дело на община Стара Загора

2014 година – Грамота от Министерството на културата за принос в образованието и културата по случай 40-годишния юбилей др.

В резултат на творческата атмосфера, която цари между стените на ръководеното от нея национално училище по изкуствата, многобройни са призовите награди, спечелени от възпитаниците на училището, на национални и международни конкурси и концерти, както и участието на изявените ученици в множество международни турнета във Франция, Полша, Германия и други държави. Там, където няма друга дипломация и посланичество, освен красотата и силата на музиката, танца, драмата, сцената, те достойно представят своя град като изградени професионалисти . По този начин несъмнено са част от добрата слава, с която се свързва името на техния и нашия град- Стара Загора.

Инициативният комитет е уверен в удостояването на Розета Величкова с наградата „Стара Загора” в направление „Наука и образование” заради нейния голям и значим принос като обществена фигура с впечатляващо присъствие в цялостния културен живот на Стара Загора и на страната и във връзка с нейния личен 60-годишен юбилей и 20 години начело на НУМСИ“ Христина Морфова“.

Инициативен комитет