Юбилейна ще бъде тазгодишната Нощ на литературата

Юбилейна ще бъде тазгодишната Нощ на литературата. След 9 успешни и ценни издания, десетки прочетени откъси и срещи с известни и вдъхновяващи личности, отново сме подготвили вълнуващи литературни преживявания.

И тази година ще се чете в 14 български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За десети пореден път България отново ще бъде част от четящите в цял свят страни. Стара Загора за седми път се потапя в Нощта на литературата. Общественици, учени, писатели, журналисти и други публични личности ще представят на всеки половин час, в рамките на 15 минути, един и същ откъс в различни градски пространства, наречени „читателски гнезда”. След прочита му посетителите на събитието пускат в кутия на място името си и телефон за контакт и се отправят към следващото читателско гнездо. Всички посетители от всички читателски гнезда участват в томбола, която ще се проведе в 21:45 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески” и ще се излъчва онлайн от www.facebook.com/libstarazagora. Книги, осигурени от Община Стара Загора, ще получат 15 участници, изтеглени на случаен принцип. Каним всички страстни читатели да се включат и да станат част от този литературен празник.

 Читателски гнезда в Стара Загора

 Първо четене: 18:00 ч.

Последно четене: 21:00 ч.

21:45 ч. – теглене на томбола в РБ „Захарий Княжески”

 Книга: Помощ? Помощ! (Австрия)

Автори: Томас Гебауер, Илия Троянов

Превод: Димитър Ангелов

Издателство: МД Елиас Канети, 2021

Място за четене: Къщата на арх. Христо Димов

                              ул. „Сава Силов” № 37

Чете: Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, дула, семеен консултант, психолог

Помощ, политика, солидарност. Може ли помощта да представлява нещо повече от временна подкрепа? На кого помагат даренията – на дарения или на дарителя?. Посланието на тази книга е срещу печалбата и лицемерието на едно общество, което успокоява себе си чрез „грижа за бедните“.Правозащитникът Томас Гебауер и писателят Илия Троянов поставят в книгата си въпроса за различните прояви на  благотворителността – от активностите на свръхбогатите, през държавните помощи, до локалните инициативи. Подбрали са конкретни примери от цял свят, представени в оригинални репортажи от Сиера Леоне, Пакистан, Гватемала и други места. Преосмисляйки системата на „помощите“, те разглеждат критично понятието за помощ. Важно за авторите е то да бъде преосмислено, да се търсят възможности за самопомощ и структури, в които общностите да могат да се справят сами с проблемите си.

Томас Гебауер (1955) е немски психолог . Участва в международни мрежи, включително в активното в световен мащаб „Движение за народно здраве“ и в разработването на глобални стратегии за здравна политика, които разбират здравето като глобално общо благо, което може да бъде постигнато само чрез солидарност и отговорност.  Той е и един от инициаторите на Инициативата за съвместни действия и обучение, международна платформа, която застъпва рамкова конвенция за глобалното здраве. Томас Гебауер е част от делегацията, която приема Нобеловата награда за мир в Осло през 1997 г. за „Международната кампания за забрана на противопехотните мини”.

Илия Троянов (1965) е българогермански писател и преводач. Книгите му са преведени  на над 20 езика. Автор е на романите „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Събирачът на светове” и др.

 

Книга: Берлински блус (Германия)

Автор: Свен Регенер

Превод: Ваня Пенева

Издателство:  Слънце, 2017

Място за четене: Музей „Литературна Стара Загора“

бул. „Руски” № 44

Четат: Яна Ленова – обича да пътува и опознава България. Колекционира хубави спомени и народни носии.

Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора”

1989 г., Западен Берлин, малко преди падането на стената… В квартала Кройцберг цари декадентска атмосфера. Хора от работническата класа съжителстват с хипита, рокери, наркомани, хомосексуалисти, проститутки и други аутсайдери. Там живее и работи като барман Франк Леман – асоциален тип, който мрази да напуска пределите на района. Един ден непредвиден инцидент застрашава идиличното му съществуване…

„Берлински блус“ е най-продаваната книга в Германия през последните години. Преведена е в десетки държави по целия свят.

Свен Регенер (1961) е немски музикант и писател, живеещ в Берлин.  Певец, текстописец и тромпетист в различни групи. Романът му „Берлински блус“,  който има голям успех, е последван от още 4 романа от серията за господин Леман.

 

Книга: Swing time (Великобритания)

Автор: Зейди Смит

Превод:

Издателство: Жанет 45, 2021

Място за четене: Кафе „Августа” (Регионален исторически музей)

бул. „Руски” № 42

Четат: Красимира Лекова и Нина Йовкова – журналисти и хора на словото; библиотекари в библиотека „Родина”

Зейди Смит е съвременна британска писателка. Прави литературния си дебют с романа „Бели зъби“, който – още преди да бъде завършен окончателно – е откупен от голямо британско издателство и впоследствие награждаван многократно.

Зейди Смит е родена като Сейди (Sadie) на 25 октомври 1975 г. в Брент, северозападната част на Лондон. Баща ѝ, Харви Смит, е англичанин, а майка ѝ, Ивон Бейли, е от ямайски произход. Когато е тийнейджърка, родителите ѝ се развеждат, а на 14 години си сменя рожденото име. Въпреки по-ранните ѝ интереси в областта на музикалния театър, джаза и журналистиката, като основен неин интерес впоследствие остава литературата.

Тя е една от най-награждаваните съвременни авторки. Известна с романите „Бели зъби”, „N W”и „За красотата”, които са преведени на български. Била е номинирана за „ Букър”. Преподава творческо писане в Нюйоркския университет от 2010 г.. Членува в Кралското литературно общество от 2002 г.

 

Книга: Звездни дневници (Полша)

Автор: Станислав Лем

Превод: Павел Николов, Силвия Борисова, Светлана Петрова, Лина Василева

Издателство: Колибри, 2009

Място за четене: Изложбена зала „Байер”

ул. „Любор Байер“ 1

Четат: Мария Козарова – представител на „Етносвят България” – Стара Загора

Татяна Иванова – завършила магистратура в Полша; обича книги и кучета

„Звездни дневници“ на гениалния полски фантаст Станислав Лем представляват цикъл от разкази, които са толкова хомогенни, че често се определят от критиката като роман. Пътешествията на неуморимия Ийон Тихи не са номерирани в никаква последователност, защото, както обяснява авторът чрез своя герой, едни пътешествия се извършват в пространството, други във времето – винаги можеш да се върнеш назад, където още не е имало пътешествие, и тогава първото би станало второ. Нито едно от произведенията на Лем не е писано толкова дълго време. Първите пътешествия от „Звездни дневници“ датират от началото на петдесетте години на миналия век, а последното излиза през 1996-а, тоест с интервал от над четирийсет години. През това време в света и на Земята всичко се е променило, единствено авторът на дневниците, неуморимият Ийон Тихи, си е останал същият. Нищо не знаем за неговия семеен живот; ако се отбива вкъщи (на Земята), то е само за да тръгне скоро пак из вселените, ако има биография, тя е частична, при това чудесен материал за анекдоти. Когато пътешестваме с Тихи, забравяме страха, който може да буди чуждият нам Космос – прочутият космически пътешественик навсякъде се чувства у дома си, нищо не може да го извади от равновесие, а чувството за хумор, увереността в себе си и непобедимият практицизъм побеждават всички препятствия.

Станѝслав Херман Лем (1921-2006), е полски писател, творил в областите научна фантастикафилософия и сатира. Носител е на Ордена на Белия орел, най-високото отличие за заслуги на Полша. Книгите му са преведени на 41 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Най-известното му произведение вероятно е романът Соларис, издаден през 1961 г., който е екранизиран в киното  три пъти.

 

Книга: Бьорнстад (Швеция)

Автор: Фредрик Бакман

Превод: Любомир Гиздов

Издателство: Сиела, 2017

Място за четене: Регионална библиотека „Захарий Княжески”

бул. „Руски” № 44

Чете: Мария Донева – поет и драматург в Драматичен театър – Стара Загора

Отборът на „Бьорнстад Хокей“, който успява да се класира за полуфинал в най-висшата младежка дивизия в страната, е в центъра на събитията. Но какво се крие зад триумфа? Само фактът, че „клубът винаги е на първо място“, или има още нещо?

„Бьорнстад“ е динамично написан роман, който увлича и успява да те пренесе в своя измислен свят, където всички герои са ти познати, сякаш си прекарал целия си живот с тях. Историята те грабва и не те пуска, защото е откровена до болка и смразяващо добре написана. Това е книга за семейните ценности, за съкровеното приятелство, за първите любовни трепети, за майките и бащите, които дълбоко в себе си искат децата им да са успешни и щастливи, за жертвите, които човек понякога прави в името на по-висша от егото му цел, за достойните мъже, за човечността, за надеждата, за куража да кажеш истината, независимо от последствията…

Милена Трендафилова

Фредрик Бакман (1981) е шведски журналистблогър и писател. Историите на Бакман са простички, човешки, близки, искрени, забавни. През 2012 г. е издаден първият му роман „Човек на име Уве”. Той бързо става бестселър като само в родината му са продадени над 400 000 екземпляра. Следват „Баба праща поздрави и се извинява”, „Брит-Мари беше тук”, „Тревожни хора” и др. Произведенията на писателя са преведени на над 25 езика по света.

 

***

Откъсите от книгите са избрани от главните организатори на Нощта на литературата 2021: Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“,Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“,Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“

 

      Организатори за Стара Загора

Община Стара Загора

Библиотека „Родина“

Книжарница в куфар

Къщата на арх. Христо Димов

Музей „Литературна Стара Загора“

Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Сдружение „Етносвят България“