Отново ще има Фестивал на зелениката на 15 и 16 май в Странджа

XVII Фестивал на зелениката е един от най-красивите фестивали в Бургаска област ще се проведе отново на 15 и 16 май. Това е популярният Фестивал на зелениката, който събира всяка година хора не само от региона на Бургас, но и от цялата страна.

Зелениката е символ на природен парк „Странджа“. Този вечнозелен храст е един от най-ярките представители на растителността на Странджа планина.

XVII Фестивал на зелениката ще се проведе в местността „Тулпан” край малкотърновското село Заберново. И тази година фестивалът ще е двудневен, съобщиха организаторите. Фестивалът всяка година се провежда на различно място в Странджа, но винаги е през месец май, когато зелениката цъфти.

„Ще ви очакваме от 10.00 ч. под сянката на 1000-годишния дъб благун, за да ви разходим в прекрасната гора на Странджа, да ви покажем изобилие от зеленика и още и още красоти…Тази година фестивалните изненади ще бъдат редуцирани, така щото да спазим противоепидемичните мерки. Ще наблегнем на предложените от нас маршрути, за да усетим Странджа с всичките й прелести” – канят организаторите от Природен парк „Странджа”.

Почти всеки свързан с природата знае, че цветето е един от символите на планината. То цъфти за кратко, изключително красиво е и е на труднодостъпни места.

Фестивалът на зелениката всяка година се организира от природен парк „Странджа“, Изпълнителната агенция по горите и Югоизточно държавно предприятие – Сливен. С всяка изминала година фестивалът е все по-успешен и с все повече маршрути и посетители. Програмата включва различни състезания и конкурси. Местните хора представят кулинарни умения, танци и ръкоделия, характерни за региона.