Как сицилианските портокали се превръщат в дрехи и електричество?

От модата до енергията – кората и семената на най-известния цитрусов плод в Силиция – скромният портокал, се използват в широка гама от екологични, здравословни бизнес инициативи, пише ВВС.

През 2011 г. Адриана Сантоночито била студентка по дизайн в Милано, когато й хрумнала идеята да произвежда екологичен текстил от плод, който се среща в изобилни количества и до голяма степен се пилее в родния й сицилиански град Катания.

Нейното предизвикателство било да открие начин да използва корите на стотици хиляди тонове портокали за добра кауза. Сега, благодарение на креативното й мислене, е възможно да се произведат един куп дрехи с използването на фибри от плода.

Химически процес

Концепцията на Сантоночито била вдъхновена от въпроса, който си поставила в дисертацията си. Може ли луксозен копринен шал да бъде произведен от вторични цитрусови продукти, които в противен случай ще бъдат изхвърлени или използвани за храна на добитъка?

Въпросът е особено уместен в Сицилия, където хиляди тонове цитрусови плодове се превръщат в сок всяка година, оставяйки големи количества отпадъчен материал. 39-годишната Сантоночито открила своя отговор в лабораториите на университета и това й спечелило патент.

Известно е, че от кората на портокала може да се извлича целулоза. Но Сантоночито открила, че благодарение на химически реактиви, тя може да се превърне в нишка, която да се оцветява или смесва с друг текстил, като памук или полиестер.

Заедно с колежката си от университета Енрика Арена, Адриана основала Orange Fiber през 2014 г. и започнала да продава материала, наподобяващ коприна, на производители на дрехи.

Тази година известната италианска модна марка Salvatore Ferragamo използвала текстила на Адриана в пролетно-лятната си колекция. Целта на модната марка била да направи луксозните си ризи, рокли и шалове по-екологични.

Orange Fiber, която днес има екип от 12 души, работи в местен завод за производство на сокове, където получава отпадъчния материал безплатно.

Бизнесът е сезонен – в месеците от годината, когато работят производителите на сокове. Но след като кората на портокала бъде превърната в целулоза, тя може да се съхранява за по-късно използване.

Антонио Пердичуци, един от първите инвеститори в Orange Fiber, казва, че компанията привлякла вниманието му, защото, за разлика от повечето иновативни стартъпи в Италия, не била дигитална. „Италия не инвестира много в иновации, но блестящите идеи и умения печелят, въпреки липсата на ресурси“, добавя той.

Росарио Форачи, преподавател по бизнес, икономика и мениджмънт в университета в Катания, казва, че компанията е пример за това как креативният и предприемачески дух създава нови работни места и бизнес в региона.

Портокалите правят също печените храни по-здравословни и те остават пресни, благодарение на нова процедура, която ги превръща в иновативно брашно без мазнини. Новата техника в момента се тества в университета в Катания и резултатите са окуражителни. Сега почти всички пекари използват мазнини, като масло или маргарин, при готвенето.

Но според изследването, половината от мазнината може да бъде заменена с използването на брашно, получено от портокаловите кори, семена и месестата част, която не се използва при производството на сокове.

Подобно на Orange Fiber, изследователите получават необходимата им суровина от местните производители на сокове. Те мият корите, за да отстранят горчивия вкус, след което сушат, обработват и избелват остатъците.

Салваторе Барбагало, преподавател по селскостопански науки в университета в Катания, казва, че брашното е „съвършено екологично“ и не се изискват почти никакви разходи за производството му. Освен това няма отражение върху вкуса и аромата на храната, която се приготвя с него.

Неговите изследователи произвели 300 кг брашно и накарали местните пекари в Ачиреале, близо до Катания, да го опитат. Готвачите, известни с консервативното си отношение към новите съставки, били доволни от резултатите и не открили никаква разлика във вкуса на тестените си изделия.

Изследователите открили и други възможни употреби на брашното. То е разтворимо и може да се добавя към напитки, за да ги направи по-здравословни. Освен това може да се използва от диетолози и в медицината.

Естествено гориво

Сицилианските фермери винаги са използвали корите на портокалите като храна за животните или тор. Но портокалите могат да бъдат и скъпоценен източник на енергия. В Мусомли, стар град близо до Калтанисета, в централната част на Сицилия, отпадъчните продукти от портокалите се използват за производство на биогаз, който се превръща в електричество.

Фермата Nuova Scala използвала около 16 430 тона кори миналата година, за да произведе 24 000 киловатчаса електричество. Производството варира, според количеството произведени портокали, и компанията очаква през годината да получи 22 000 тона отпадъци от  портокали.

Разбира се, всички тези проекти зависят от местните компании за плодове, които произвеждат хиляди тонове отпадъчни цитрусови продукти на година. Салваторе Имбеси, който притежава компанията AgrumiGel, казва, че корите, семената и други неядливи части от плода се наричат „пастацо“. Той произвежда около 40 000 тона от тях на година.

Имбеси казва, че Сицилия, като цяло, произвежда около 200 000 тона, въпреки че по неофициални данни действителната цифра е по-висока.

Производителите имат стимул да използват повторно пастацо, защото изхвърлянето може да се окаже скъпо. Имбеси казва, че в Сицилия общите разходи за изхвърляне могат да достигнат 16 млн. евро на година – 6 милиона евро за разходи за транспорт и 10 милиона евро за самото изхвърляне.

Част от плодовете в Сицилия се продават пресни, включително известните кървави портокали, а останалите се превръщат в сокове. През миналата година в сокове са превърнати около 140 000 тона лимони, 100 000 тона светли портокали, 100 000 тона кървави портокали, 20 000 тона зелени мандарини и 20 000 тона узрели мандарини.

Най-сетне, благодарение на новите иновативни решения, изтисканите плодове се превръщат от скъп отпадък във вълнуващи продукти.

Източник :Profit.BG